EUNIC Talks_Muzej istorije zena
PULS GRADA · aktuelno

Uprkos činjenici da žene čine polovinu svetske populacije, dominantno nasleđe i istorijski narativi širom sveta su duboko patrijarhalni – muškarci su glavni istorijski protagonisti. „Novoosnovani Stokholmski muzej istorije žena” bori se za snažnu ulogu žena u društvu čineći priče o istoriji pravednijim i inkluzivnijim. U ovom predavanju Helena Laršon Puset govoriće o ovom novom muzeju i zašto moramo preispitivati dominantne istorijske narative ponovnim susretom sa zbirkama i kopanjem po arhivama u potrazi za skrivenim glasovima. Nakon predavanja, razgovaraćemo sa Helene Laršon Puset i Linom Tomsgard o tome što znači stvarati i voditi „muzej bez zidova“ koji ima za cilj da kroz istoriju učini vidljivim prisutnost žena, postignuća i priče.

Stokholmski muzej istorije žena je novi i inovativni muzej koji se fokusira na prisustvo žena u istoriji. Želi da ispriča priče o ženama, priče koje su ranije bile nepoznate. Stokholmski muzej istorije žena je pokretni entitet, pokretna svest. Muzej vodi mnoštvo organizacija: učesnici iz muzeja, nacionalnih arhiva, akademskih, kulturnih institucija i izvođačkih umetnosti. Muzej želi da podstakne učenje putem zajedničkih iskustava i da održi demokratsku debatu kroz slobodu mišljenja i izražavanja.
https://www.kvinnohistoriska.se/eng

Helen Laršon Puset je kustoskinja, suosnivačica i menadžerka za Kolekcije, istraživanje i razvoj u Muzeju ženske istorije u Stokholmu. Njen dosadašnji rad u Švedskom istorijskom muzeju bio je usmeren na preispitivanje istorije, baštine i pamćenja kroz savremenu umetnost. Osnovala je History Labs i članica je Švedskog nacionalnog odbora za antikvitete. Helen je bila ataše za kulturu ambasade Švedske u Beogradu i sada je članica Savetodavnog odbora Kreativnog mentorstva.

Lina Thomsgard je osnivačica i direktorka Stokholmskog muzeja ženske istorije. Ona je urednica antologije istorije žena En annan historia (Druga istorija), bivša radio voditeljka i kolumnistkinja. Lina je osnovala nagrađivani projekat raznolikosti Rattviseformedlingen, crowd-sourcing inicijativu Skapelsen sa ciljem novog ispisivanja istorije muzike, i suosnivačica je revolucionarnog tehnološkog festivala za devojke, Teklafestivalen.

Četvrto predavanja ciklusa EUNIC Talks: Cultural Diplomacy and Culutral Relations in Action organizuju master program UNESCO katedre za kulturnu politiku i menadžment i EUNIC mreža, u saradnji sa Ambasadom Švedske u Srbiji, Evropa Nostra Srbija i Kreativnim mentorstvom.

Predavanje će biti na engleskom jeziku.

direct-media-banner Direct Media Academy 2019: Nova era komunikacija! BeFunky-collage Vrteška koja će zavrteti Beograd: Četvrti festival kraft piva stiže u grad! Uroš Zmijanac, direktor trke STARTuje SBB Serbia Business Run IMAX_logo_dvorana CineStar proglašen najboljim bioskopskim prikazivačem u Evropi · · · · ·