shutterstock_547368064-wash-760x506
PULS GRADA · deca · ženski kutak

Odložite izbeljivač i umesto toga posegnite za nečim što bi moglo da bude u vašem frižideru. Svi vole da njihovo rublje bude blještavo belo, a upotreba izbeljivača je uobičajen način da se to postigne.

Međutim, izbeljivač nije ni jedina ni najbolja opcija. On može biti štetan po vaše zdravlje i životnu sredinu.

Zašto je izbeljivač loša opcija?

Može biti opasan. Znatiželjna deca će ga ponekad prosuti ili čak popiti. Pasivno izlaganje izbeljivaču je takođe problem. Studija koju su sproveli evropski istraživači iz 2015. pokazala je da je izbeljivanje u kući rezultiralo većom stopom dečjih bolesti poput upale krajnika, gripa i problema sa disanjem.

Međutim, moguće je izbeliti stvari i bez izbeljivača, a sastojak za čišćenje je … limunov sok! Sok od limuna je prirodan, ekološki izbeljivač. On se može koristiti za čišćenje čitave gomile kućnih predmeta bez upotrebe jakih hemikalija. U stvari, sok od limuna je posebno dobar za čišćenje kože.

Kako fukncioniše sok od limuna?

On sadrži visok nivo limunske kiseline. Enzimi u kiselini reaguju sa mrljama na vešu kako bi se oslobodili i uklonili ih prirodno, ostavljajući tkaninu prelepo belu. Ovaj efekat izbeljivanja deluje i na druge stvari, kao što su vaša koža, kosa i zubi, ali treba da se koristi sa velikom pažnjom kako bi se izbeglo oštećenje.

Izbeljivanje sokom od limuna je najbolje za belo rublje jer bi stvari u boji mogle brže da izblede ako su izložene soku od limuna.

Kako izbeleti odeću prilikom ručnog pranja?

Kombinujte dve šoljice soka od limuna sa jednom šoljom soli. Namočite odeću u tu tečnost, dobro je isperite i ostavite da se osuši na suncu. Sunčeva svetlost takođe deluje kao prirodan izbeljivač.

Kako izbeleti odeću u mašini za veš?
Upotreba soka od limuna za izbeljivanje bez izbeljivača je još jednostavnija u mašini za pranje. Samo dodajte šolju limunovog soka zajedno sa svojim deterdžentom i perite kao i obično. Opet, sušenje odeće na suncu će poboljšati efekat izbeljivanja.

BeFunky-collage (4) Trik koji će vas oduševiti: Lako peglanje bez ijednog nabora image007 Moderni vitezovi u Rajićeva Shopping Centru Donacija kompanije Avon za realizaciju projekta Mogu da neću. Ljubav nije nasilje. Kompanija Avon uručila je vrednu donaciju Autonomnom ženskom centru Mamatine_Stela Karl Ćosić, Natalija Pešić, Jovana Ružičić, Branka Pudrlja Durbaba Kako pomoći majkama da balansiraju poslovni i porodični život? · · ·