photo-1468728248682-6e29802b772f
PULS GRADA · zdravlje

Proleće je zvanično stiglo, a prolećna ravnodnevica je podsetnik da su topliji dani pred nama. Međutim, to takođe znači i da sezona alergija upravo počinje!

Na svu sreću, malo proaktivnog planiranja može da napravi veliku razliku kada su u pitanju neprijatni simptomi poput kijanja, zapušenog nosa i kašljanja.

Planirajte unapred

„Naš imunološki sistem prepoznaje polen kao opasan, oslobađajući hemikalije koje uzrokuju upalu”, objašnjavaju alergolozi i imunolozi. Količina polena je najveća u podne i polako opada tokom dana, tako da možete da isplanirate aktivnosti kasno popodne ili uveče.

Uzimajte antihistamine

Ako ste već svesni da prolećno cvetanje ozbiljno utiče na vašu rutinu, kupite sprej za nos i upotrebljavajte ga svakodnevno do dve nedelje pre nego što sve zaista počne da cveta – obično prve nedelje aprila. To će vam pomoći da ublažite simptome.

Pretvorite dom u sigurnu zonu

Polen je zaista lepljiv i stoga se lako prenosi u naše domove. Da biste održali atmosferu bez kijanja, držite prozore zatvorene. Takođe vlasnici kućnih ljubimaca treba često da kupaju mačke ili pse, jer krzno može da pokupi i neželjeni polen.

Razmotrite alternativne terapije

Dok nekima lekovi na recept dosta pomažu, postoje i druga prirodna rešenja koja mogu pružiti alternativno olakšanje. Jedno od njih je i akupunktura. Igle uklanjaju opstrukciju nosnih kanala i mogu da regulišu imunološki sistem. To znači da promovišu ravnotežu i pomažu da se ublaže upale u celom telu.

Preispitajte svoju ishranu

Iznenađujuće, hrana koju svakodnevno unosimo u ogranizam može da ima veliki uticaj na alergije. Proleće je vreme kada naša ishrana treba da bude lagana i ispunjena svežom, proklijalom hranom.

photo-1543158181-1274e5362710 Šaka orašastih plodova dnevno poboljšava funkcionisanje mozga The-Hidden-Code-That-Means-Your-Food-Is-Genetically-Modified_707211277_Mirco-Vacca-760x506 Skriveni kod na vašoj hrani otkriva da li je genetski modifikovana shutterstock_1028405644-salt-760x506 Morska ili kuhinjska so: Koja je bolja? toothbrush-toothpaste-dental-care-clean-40798 Da li perete zube na pravi način? · · · · ·