photo-1536304993881-ff6e9eefa2a6
PULS GRADA · gastro

Kako jedno tako jednostavno jelo može i dalje da zadaje muke kuvarima amaterima svaki put kada se late da ga naprave? Čini nam se da ljudi misle da pošto kuvanje pirinča nije komplikovano, oni ne moraju ništa da znaju o njegovoj pripremi pa ga tako mnogi samo stave u ključalu vodu dok ne omekša i nadaju se najboljem.

Na kraju dobiju ili nedovoljno kuvan pirinač koji ne može da se žvaće ili prekuvanu kašu koja se zalepila za šerpu, a ponekad im i zagori. Pošto im pirinač ponekad ispadne relativno jestiv, oni ne odlučuju da pronađu recept za pravu pripremu već nastavljaju po starom. Ako se prepoznajete u ovim rečenicama, verujte nam, niste jedini. Iste zablude o kuvanju pirinča smo i mi imali pre nego što smo se opametili…

Iz tog razloga smo odlučili da sa vama podelimo sledeći jednostavan recept koji će vam omogućiti da svaki put napravite savršeni pirinač, bilo da je on beli pirinač dugog ili kratkog zrna ili se radi o integralnoj sorti.

Prvo što je potrebno da uradite je da isperete pirinač u vodi kako bi odstranili višak skroba zbog koga bi on bio lepljiv i gnjecav nakon pripreme. Nakon toga, ubacite pirinač u šerpu sa vodom  i zagrejte ringlu na relativno visoku temperaturu. Najbitnije što morate da znate je koliko vode je potrebno sipati u sud za svaku sortu pirinča. Obavezno se pridržavajte sledećih pravila:

  • Za 1 šolju belog pirinča dugog zrna treba sipati 2 šolje vode
  • Za 1 šolju belog pirinča kratkog zrna treba sipati 1 1/4 šolje vode
  • Za 1 šolju integralnog pirinča treba sipati 1 3/4 šolje vode

Sačekajte dok posoljena voda ne proključa u otvorenoj šerpi, a kada se to dogodi smanjite temperaturu na najniži nivo, stavite poklopac i pustite da se krčka neko vreme. U slučaju belog pirinča dugog zrna to je 18 minuta, beli pirinač kratkog zrna se krčka 15 minuta, a integralni pirinač je potrebno kuvati malo duže, čak 45 minuta. Ono što ne smete da zaboravite je da ni po koju cenu ne skidate poklopac sa šerpe do završetka čitavog procesa. Ako ste se držali naših saveta do sada, sigurno vam neće iskipeti voda.

Kao što možete da vidite, radi se o veoma lakom receptu koji može svako da napravi. Ništa vas ne sprečava da ga isprobate sledeći put kada budete pravili pirinač.

CKLD-8117 Home Made Company: ČKLD – malo drugačije čokolade avocado-1838785_1280 Zdrava ishrana treba da podrazumeva i mentalno i socijalno zdravlje sir naslovna Ilustrovana istorija sira u pet i po minuta naslovna Kako dijetetičari jedu zdravo kad su na putu · · ·