cover
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Nepotrebno je reći da britanska kraljevska porodica putuje sa stilom. Njihov voz je prava mala pokretna Bakingemska palata. Iako možda anahroničan i nostalgičan, on je i dalje kraljičino omiljeno prevozno sredstvo, pa nije ni čudo što je posebno uređen i doteran, kako bi svako novo putovanje na šinama bilo na visokoj nozi. Provirite i vi kroz prozor ovog romantičnog retro voza. Ćihu ćihu ćihu-hu!

Voz je podeljen na deo u kom se nalazi motor i mašinovođa, i na još devet vagona, koji mogu da se rasporede i spoje po želji. Boja vina dominira u puno prostorija, a oko 150 najiskusnijih mašinovođa može da poveze kraljevsku porodicu na put. Koristi se isključivo bio gorivo, kako bi se očuvala životna sredina.

Salon kraljice Elizabete II

Napravljen je 1977. godine, a krase ga debeo tepih i slika škotskog pejsaža umetnika Roja Penija. Ogroman krevet i drvene stolice presvučene su kariranim suknom, a i zavese su karirane. Na salon se nadovezuje kupatilo, kao i posebna soba za sedenje, u kojoj kraljica voli da doručkuje sa svojim suprugom.

Salon princa Filipa

Princ Filip takođe ima veliki krevet i svoje kupatilo, s tim što, za razliku od kraljice, on preferira tuš kabinu od kade. Soba za sedenje (koja nije isto što i dnevna soba!) ima puno stolica, kako bi princ mogao da održi sastanke i razna druga okupljanja. Svemu je priključena i kuhinja, jer za slučaj da putuje sam ima sve što mu je potrebno, bez dodavanja drugih vagona.

Glavna kuhinja

Standard hrane u vozu isti je kao i u palati, a o njemu se brine kompanija Rail Gourmet. Ukoliko se polazi uveče, uvek se služi dimljeni losos, toplo rolovano testo sa kobasicama, sendviči sa jajima ili piletinom, sa obavezno isečenom koricom. Ujutru će kraljica Elizabeta II popiti crni Earl Grey čaj, dok princ Filip preferira kafu.

Trpezarija

Ona se obično koristi ukoliko putuje više članova porodice, i ako voz staje na nekoliko mesta. U njoj može boraviti dvanaest osoba, koje će jesti iz skupog posuđa, dok će sto biti posebno aranžiran. Gosti za početak mogu da se osveže čašom šampanjca ili soka od pomorandže.

Salon princa Čarlsa

Čitava prostorija je u plavim bojama, a iznad kreveta dominira slika jahte Britannia. Radni sto je posebno izrađen, i uz njega idu mastionik, specijalna penkala, i nož za otvaranje pisama. Na salon se nadovezuje i soba za oblačenje, u kojoj se za princa bira i sređuje odeća koju će nositi sledećeg dana. U sobi supruge princa Čarlsa, Kamile, dominira roze boja.

Soba za pušenje Edvarda VII

Omiljena prostorija Edvarda VII bila je upravo ova. U hipnotišuće zelenoj boji koja preovladava prostorijom uvek su bila prisutna dvojica sluga – jedan da pali cigarete, a drugi da luftira prostoriju i podešava zavese.

Salon kraljice Viktorije

Ona je zapravo prvi član britanske monarhije koji je imao sopstveni voz. Luksuz pršti na sve strane – od ekstravagantnog plafona u mekom materijalu, do persijskih tepiha na podu. Nameštajem dominira rojal plava boja.

Prostorije za osoblje

Prevashodno su jednostavne i funkcionalne, sa laganom atmosferom, bez previše kiča, ali sa po kojom slikom na zidu.

Ne, ovde nije kraj! Ima još prostorija koje treba obići, pa ako vas ovaj đir kroz kraljevski voz nije umorio, proputujte kroz galeriju fotografija.

Laundž Edvarda VIIOtvori galeriju
pagecover Arhisekstura: Lascivni kolaži koji spajaju arhitekturu i erotiku 2917_cover Zavirite u novu LEGO kuću u Danskoj FRS_4983cover BG Buket: Jesenje boje cover Prošetajte kroz zamak poznatog filmskog glumca · · · · ·