splashing-165192_1280
PULS GRADA · zdravlje

Staro verovanje da je optimalno konzumirati osam čaša vode dnevno izgleda da više ne važi…

Zašto je voda dobra za vas?

Doktori i dijetetičari uvek govore o važnosti hidratacije. Ćelijama, tkivima i organima vašeg tela je potrebna voda da bi funkcionisali i sprovodili osnovne procese. „Voda je deo svake telesne tečnosti, i igra mnoge vitalne uloge koje uključuju transport hranljivih materija, uklanjanje suvišnih materija iz organizma, podmazivanje zglobova i hidrataciju tkiva“, kaže Malina Malkani, portparol Akademije za ishranu i dijetetiku. Voda je toliko važna da prosečno ljudsko telo može da opstane samo tri do četiri dana bez nje. To ima smisla jer voda čini više od 50 odsto telesne težine osobe.

Koliko vode treba popiti dnevno?

Ne postoji savršena kalkulacija za određivanje količine vode koju treba popiti na dnevnom nivou, kaže Malkani. Postoji previše faktora koji doprinose, kao što su visina, klima, nivo aktivnosti, ishrana i lična medicinska istorija. Neko sa istorijom kamena u bubregu, na primer, možda će morati da pije više vode da bi sprečio buduće formiranje kamena. Ako jedete hranu bogatu vlaknima, vašem telu je potrebno više tečnosti za preradu hrane.

Dakle, koliko vode treba popiti dnevno?

U proseku, 80% našeg unosa vode dolazi iz tečnosti. Ako volite da imate konkretan cilj kada je količina vode koju treba dnevno da popijete u pitanju, imajte na umu da je preporučeni dnevni unos tečnosti za žene oko 11 čaša vode, odnosno 13 za muškarce. Obična voda je idealna za hidrataciju, ali sve tečnosti doprinose unosu vode. Ostalih 20% unosa vode dolazi od hrane sa visokim sadržajem vode kao što su jagode i lubenice.

Kako da znate da li unosite dovoljno vode?

Lak način da vidite da li pijete dovoljno vode je da proverite svoj urin. Ako proizvodite samo male količine urina retko, i on je tamne boje, to znači da morate piti više vode. Ako vam je urin bistar ili svetlo žut, obilan i čest, verovatno unosite dovoljno tečnosti.

Hemofarm proslavio 59 godina postojanja_cover Hemofarm obeležio 59 godina uspešnog poslovanja: Rekordnu proizvodnju prati rekordna prodaja BeFunky-collage Trećina očeva pati od depresije nakon rođenja deteta pjimage (40) Ove delove tela ne čistite dovoljno photo-1489278353717-f64c6ee8a4d2 Naučnici su otkrili način da obnove zube za samo dva meseca · · ·