people-2566854_960_720
PULS GRADA · deca · ženski kutak

Reći da je roditeljstvo teško je prilično trivijalno zapažanje. Potrebno je dosta truda, strpljenja i izdržljivosti da bi vaš mezimac bio adekvatno zbrinut. Nakon dugog dana u kome se sve vreme staraju o detetu, mnoge mame će pasti u iskušenje da daju sebi malo oduška i izađu u grad sa prijateljicama. To je najmanje što su zaslužile za svoje zalaganje, zar ne?

Neki će reći da dobra majka nikada ne ostavlja decu kod kuće sa mužem kako bi išla da se provodi sa drugaricama. To je stav mnogih ljudi, ali novo naučno istraživanje baca sumnju na ovo uvreženo mišljenje.

Njegov zaključak glasi da mame koje redovno održavaju kontakt sa krugom bliskih prijateljica imaju prisniji odnos sa svojom decom u odnosu na one koje praktikuju izolovaniji način života. Takođe je otkriveno da im održavanje društvenih veza omogućava da imaju više samopouzdanja kada vaspitavaju svoje dete, pruže im emotivnu podršku kada je potrebno, ali i pokažu autoritet kada okolnosti to zahtevaju od njih.

Koji je razlog zbog koga su društvene majke u proseku uspešnije u savlađivanju svih teškoća roditeljstva? Istraživači smatraju da podrška koju mame dobijaju od svojih prijateljica ima veliki značaj. S jedne strane, one će ih saslušati kada imaju problem, a ponekad i posavetovati ako su se našle u sličnoj situaciji. S druge strane, one mamama pružaju i adekvatan ventil od svakodnevnih obaveza i omogućavaju im da se malo opuste i zaborave na tekuće probleme.

Da skratimo priču, mame ne treba da liše sebe druženja sa dugogodišnjim prijateljicama. Povremeno viđanje sa njima je čak i poželjno!


collage Ono kad kupujemo odeću na prazan stomak collage 5 zanosnih mirisnih nota koje ćete voleti ove jeseni Lisca Bella: Nov i nevidljiv veš iz Lisce collage Najbitnije je osećati se dobro u svojoj koži · · ·