cover www.cnbc.com
U VAZDUHU · urban flash

Konačno ste otišli na odmor, na more. Kupate se, i iznenada primetite neku čudnu ribu. Polako uviđate da to uopšte nije riba, već prekrasna sirena! I, šta vam je činiti? Budite bez brige, jer će vam ovih 10 činjenica o njima pomoći prilikom susreta.

Piše: Isidora Spasić

Najstarija sirena je iz Sirije

Dalekih 1000 godina pre nove ere u Siriji pojavila se prva sirena, po imenu Atargatis. Legenda kaže da je ona zaronila u jezero sa željom da se pretvori u ribu, što se samo delimično ostvarilo, jer je dobila samo rep.

Da li je morska krava sirena?

Verovali ili ne, mornari su imali običaj da zbog repa morske krave poveruju da je u pitanju prelepa sirena. Ove simpatične podvodne sisare Kristofor Kolumbo je jednom prilikom nazvao „debelim i ružnim sirenama“.

Sirene imaju super moći

I to imaju tačno četiri zadivljujuće sposobnosti, koje ih čine dodatno posebnim. To su: besmrtnost, telepatija, hipnoza, i mogućnost da vide u budućnost.

Postoje četiri tipa sirena

Na prvom mestu su one koje žive pod vodom. Zatim su tu sirene koje rep mogu zameniti nogama i hodati po kopnu. Ima i sirena koje mogu potpuno da se preobliče u ljudska bića, a na kraju su tu i one koje podjednako žive i na kopnu i u vodi. Naravno, u zavisnosti od zemlje porekla i folklora, ima i drugih, manje čestih tipova sirena.

Suze sirena su drago kamenje

Fascinantan prozirno plavi akvamarin kamen, zapravo je nastao od suza okeanskih sirena. Imajte to na umu kada sledeći put budete kupovali nakit.

Sirena znači „žena mora“

Na staroengleskom jeziku mer znači more, a maid žena. Spojem te dve reči dobija se mermaid, odnosno žena mora. Ukratko rečeno – sirena.

Sirene su i filmske zvezde

Osim u legendama i pričama iz knjiga, sirene su postale i mitska bića koja se često pojavljuju na malim i velikim ekranima. Pored mnogih filmova i crtaća u kojima su bile akterke, najvažnija je naravno Diznijeva Mala sirena. Ako pričamo o blokbaster kinematografskim ostvarenjima, podsetićemo vas da su se sirene pojavljivale u filmovima Pirati sa Kariba, i Hari Poter.

Od poljupca sirene izrašće vam škrge

Ako je verovati starom folkloru, poljubac od strane sirene učiniće da osoba može da diše pod vodom. Zamislite samo da slobodno ronite i ne brinete za bocu sa kiseonikom.

Rep sirene je izuzetno skup

U slučaju da niste rođeni kao sirena, možete profesionalno glumiti da jeste. To će vas doduše malo koštati. Kao primer uzmite Lindu Volbert iz Los Anđelesa koja putuje svetom izvodeći umetničke tačke kao prava sirena. Predivan hidro-dinamički rep težak 15 kilograma, koji Linda oblači, koštao ju je „tričavih” 10.000 dolara.

Boja repa govori o raspoloženju sirene

Verovatno ste se već zapitali zašto neke sirene imaju plave i zelene, a druge crvene i ljubičaste repove? Odgovor je vrlo jednostavan. Tajna se krije u raspoloženju sirene, koje se onda odražava na boju repa, i tako prikazuje njenu ličnost.

pjimage - 2019-06-25T002120.179 Odmah operite ruke nakon diranja ovih stvari photo-1558142398-1d6df1018518 Autoseksualnost: Kada ljubav prema sebi nadjača sve ostale pjimage - 2019-07-04T072512.037 Ovo su najbolji načini za čišćenje belih patika pjimage - 2019-06-28T221448.907 Da li meditacija zaista deluje? · · · · · · · · ·