triangle-1710880_1280
životna sredina

Recikliranje može biti zbunjujuće zbog različitih pravila i simbola. Ne samo da gradovi imaju različite programe recikliranja, već se oni mogu i menjati. I svako ko je guglao „Da li se ovo može reciklirati?” verovatno se takođe pita šta ti mali brojevi u središtu simbola za recikliranje znače.

Ispostavilo se da ti brojevi nisu nasumični. Plastika koja se može reciklirati ima brojeve od jedan do sedam kao kod za tip plastične smole. Iako je kod često pogrešno protumačen kao univerzalni znak recikliranja, kolektori ne prihvataju svaki plastični tip ili broj.

Evo šta brojevi u centru simbola za recikliranje znače:

1. Jedan, najčeši tip i broj plastike, je PETE plastika koja se obično može reciklirati i pokupiti svuda. Ovaj broj možete naći na teglama od kikiriki putera, bocama za vodu i bocama za preliv salata, navodi Američki savet za hemiju.

2. Dva je šifra za HDPE plastiku, koja je ređa od PETE. Ovaj kod je na stvarima kao što su boce za mleko, boce za deterdžent i neke torbe za kupovinu.

3. Plastični broj tri, izrađen od PVC-a, nalazi se u cevima i bočicama za šampon.

4. Bočice za kečap, igračke i plastični omotači koriste plastični broj četiri, LDPE.

5. Medicinske posude i posude za jogurt, margarin ili sirup su iz plastike tipa pet, PP.

6. Čaše i pakovanja kikirikija su neki od primera plastike ili plastike PS sa simbolom šest.

7. Poslednji tip plastike je za sve druge tipove. On može biti na nekim flašama soka od citrusa ili pakovanju po porudžbini.

shutterstock_448200190 Svakodnevne stvari kojima treba najduže da se razgrade 5c8619d0bc692_yltlqj46jel21__700 Isprobajte najnoviji internet izazov vizual Akcija čišćenja i ozelenjavanja prostora ispod Brankovog mosta 18_hawaii_Best-Hikes-Across-America—and-the-Best-Times-to-Go_392401615_Mason-Lake-Photo Zanimljivosti o Zemlji koje verovatno niste znali · · ·