pjimage (25)
PULS GRADA · auto

Verovatno niste mnogo razmišljali o obrascu malih crnih tačaka na ivicama prozora automobila i autobusa. Izgledaju lepo, ali da li ste se zapitali koja je njihova fukcija? I ne, ne stoje tamo samo zbog dekoracije.

Crne tačke na vetrobranskim staklima i prozorima, kao i crni obruči koji ih okružuju, zaista imaju svoju ulogu. To je povezano sa načinom izrade prozora. Od 1950-ih i 1960-ih godina, proizvođači automobila počeli su da koriste lepak za držanje prozora na kolima, umesto metalne opreme.

Ovaj lepak je obavljao dobar posao, ali nije bilo baš estetski lepo. Crni obruči koje vidite oko prozora automobila, se nazivaju frit. Fritovi (i tačke koje ih graniče) su napravljene od keramičke boje. Oni drže lepak na mestu, što zauzvrat drži prozore na mestu.

Što se tiče tačaka, one su tu da naprave estetski prelaz od gustih crnih linija do prozirnosti prozora. Tačke nisu nasumično postavljene. One su pozicionirane u takozvanom „polutonskom uzorku“, postajući sve manje i udaljenije. Međutim, čak i tačke nisu tu samo za dekoraciju. Njihova druga svrha, pored vizuelnog efekta, je i kontrola temperature. Da bi staklo prozora i vetrobransko staklo bilo savijeno onako kako jeste, staklo mora da se zagreva. Crno obojeno staklo zagreva se brže od ostatka prozora. Tačke su tu da rasporede toplotu malo ravnomernije.

BeFunky-collage „Cars – Meaning of life“ – neverovatna priča o tjuniranju i trkama automobila page-cover-auto Kreativna rešenja kada vam se ne ide kod autolimara foto 5 Sajam automobila u Beogradu ugostio G-Drive Racing tim BMW Serije 5 (2) BMW Srbija sajamska ponuda – Nova Serija 3 povoljnija od prethodne generacije · ·