bed-blanket-comfort-33690
U VAZDUHU · urban flash

Odlazak u krevet bez odeće odnosno pidžame ima više pogodnosti nego što mislite.

Evo o kojim pogodnostima je reč:

1. Bolji san

Nekoliko studija je pokazalo da ljudi bolje spavaju u hladnijim prostorijama nego u toplijim. Zašto? Vaša prirodna telesna temperatura prirodno opada dok spavate, kaže Kristin Hansen, trener za spavanje i osnivač sajta Sleep Like a Boss. Kako temperatura vašeg tela opada, nivo kortizola se smanjuje, a nivo melatonina raste. Zato, kada je prevruće, osećate se nervozno i ne možete da spavate. Pošto nošenje pidžama ili spavanje pod teškim pokrivačima mogu poremetiti prirodno hlađenje vašeg tela, to može poremetiti kvalitet vašeg sna.

2. Jačanje samopouzdanja

Istraživanja na ovom polju i dalje su vrlo ograničena, ali Hansen veruje da je moguće da spavanje bez odeće može da utiče na to da se osećate komfornije i prijatnije u svojoj koži i u svom telu.

3. Gubitak kilograma

Vaše telo ima dve vrste masti, belu i braon. Bela mast ne čini mnogo, ali smeđa mast stvara toplotu i može vam pomoći da sagorite kalorije dok spavate. Studija o dijabetesu iz 2014. godine pratila je pet muškaraca koji su spavali u klimatizovanoj prostoriji na različitim temperaturama tokom četiri meseca. Na kraju, istraživači su otkrili da su nakon mesec dana spuštanja temperature u prostoriji, muškarci gotovo udvostručili svoje količine smeđe masti. Druga studija objavljena u časopisu Trends in Endocrinology and Metabolism ukazuje na to da bi hladnije temperature mogle da povećaju sagorevanje kalorija za 30%.

4. Sjajnija koža

Pogotovo ako imate stvarno dobar dušek, kaže Hansen. Visokokvalitetan dušek koji nije pun veštačkih materijala omogućiće bolju cirkulaciju, koja će vašoj koži pomoći da diše. To, zauzvrat, pomaže vašoj koži da se regeneriše (nivo proizvodnje kolagena raste dok spavate) tokom noći.

page-cover Kopije poznatih brendova koje će vas nasmejati scotland-2549450_960_720 10 zabavnih činjenica za one koji vole da nauče nešto novo can-chat-chatting-362 Ovi horoskopski znaci uvek znaju kada neko laže cover www.wired.com i www.goalcast.com 5 poznatih ličnosti koje će vas inspirisati da nikada ne odustanete · · ·