extra_large-1536752780-cover-image
PULS GRADA · gastro

Ukoliko jedete meso, šta biste odgovorili da je razlog tome što ga toliko volite? Verovatno je u pitanju ukus ili ono čuveno da je meso neophodno za zdravu ishranu. Psiholozi su otkrili da postoji jedan mnogo dublji razlog što sočnoj šnicli ne možete da odolite…

Novo psihološko istraživanje otkrilo je da želja za mesom dolazi iz naše podsvesti i da se više javlja kod onih koji nisu zadovoljni svojim društvenim statusom. To dolazi iz istorijske činjenice da je meso nekada bilo ređe i skuplje nego danas. Njime su se najčešće služili vladari i veoma bogati trgovci, dok su seljaci retko imali priliku da uživaju u njegovom ukusu. Danas se promenio odnos novčanog statusa i količine mesa koje neko pojede.

U ispitivanju sprovedenom na studentima, oni su dobili zadatak da zamisle da imaju manje novca nego što je to slučaj, kako bi im smanjili ličnu ideju o društveno-ekonomskom statusu. Potom su upitani da li zavide onima koji imaju više sredstava i šta sve bi mogli, odnosno šta ne bi mogli sebi da priušte. Na kraju im je ponuđen obrok i oni koji su se osećali loše zbog statusa su izabrali burger od mesa, umesto takođe ponuđene vegetarijanske opcije.

Meso je kroz istoriju posmatrano kao simbol statusa i snage. To je bio dokaz muškosti i uticajnosti i ta podsvesna težnja je ostala i dan-danas. Delimičan primer je i to što su veganske i vegetarijanske opcije najpopularnije među poznatim ljudima i onima sa dubljim džepovima. Međutim, nikad se ne zna u kom smeru će se promeniti trendovi.


cover www.pepper.ph Od amatera do profesionalca: 5 saveta koji će vam olakšati kuvanje Zakuska sa Zlatiborac dimljenom pečenicom Majstorski narezano – 2 sendviča koja morate probati cover www.cinematicpaintings.com La dolce vita: Nezaboravni slatkiši iz filmova (II deo) Slatka proslava preduzetničkog duha u Srbiji Slatka proslava preduzetničkog duha u Srbiji · · · · ·