copenhagen3 cover
PULS GRADA · gastro

Evropa ima najviše festivala hrane u čitavom svetu. Kuhinja Starog kontinenta specifična je po svojoj raznolikosti, a mnogi regioni ponosni su na autentične lokalne specijalitete. Festivali koji slave razne namirnice ili proizvode radosne su svetkovine na kojima se opušteno uživa u različitim ukusima i veseloj atmosferi. Pružaju drugačiji doživljaj hrane, dočaravaju specifičan duh kraja u kome se odvijaju, i s razlogom privlače veliki broj turista.

Lokalni proizvodi

Na severu Italije, u gradiću Alba, tokom oktobra svake godine održava se jedinstveni festival White Truffle Fair posvećen belim tartufima – gastronomskoj dragocenosti ove regije. Sveži tartufi iz Pijemonta, dela severne Italije koji je okružen Alpima, izlažu se na najvećoj pijaci tartufa na svetu. Jedinstvena izložba veoma skupih pečuraka koje niču ispod zemlje mesto je na kome se okuplja na hiljade izlagača iz regiona. Pored prodajne izložbe tartufa predstavljaju se i drugi kvalitetni lokalni proizvodi − vino, likeri, sir, meso, pasta, pecivo, tradicionalni slatkiši, čokolada, lešnici, kesteni, posebne vrste brašna… U jednom delu marketa pripremaju se tradicionalni specijaliteti Pijemonta i služe s odgovarajućim lokalnim belim vinima. Festival koji predstavlja skupu i dragocenu namirnicu privlači i radoznale posetioce i mnoge gastro eksperte. Organizuje se aukcija tartufa, a festival je i prilika za uživanje u luksuznim ukusima i istraživanje gastronomskih bogatstava severne Italije.

Među mnogim evropskim festivalima koji slave lokalne namirnice i proizvode zanimljivi su i mini-festival sira − Gruyere Cheese Festival u gradiću Grijer u Švajcarskim Alpima, kao i jedinstveni festival luka u Vajmaru u Nemačkoj − Weimar Onion Market. Na najvećoj pijaci luka na svetu prodaju se najrazličitije vrste ovog povrća. I razni sosovi, kolačići, hleb, supe, gulaši, kobasice… s lukom. A francuski gradić Arl je svake jeseni domaćin festivala pirinča (Feria du Riz) na kome se predstavljaju razna jela od posebnog crvenog Camargue pirinča koji se uzgaja na jugu Francuske. U ponudi dominira španska paelja od crvenog pirinča s plodovima mora, a tu su i mnogi drugi specijaliteti lokalne kuhinje.

Plodovi mora

Festivali koji slave bogatstvo plodova mora i promovišu lokalnu ponudu zdrave morske hrane održavaju se duž svih obala Evrope. U Irskoj je popularan Festival ostriga i plodova mora (Oyster & Seafood Festival). U Galveju u Severnoj Irskoj krajem svakog septembra održava se vesela svetkovina pokrenuta pre 60 godina s idejom da proslavi godišnju berbu ostriga. Festival je vremenom nadrastao lokalni karakter i postao zanimljiv mnogim Ircima i stranim turistima. Ovde se uživa u Ginis pivu, živoj muzici, karnevalu. Školjke se mogu probati u više preporučenih restorana u gradu i na besplatnim degustacijama, održavaju se i kulinarske radionice i demonstriraju različiti načini pripreme morskih plodova. Posebnu zabavu pruža svetsko takmičenje u otvaranju školjki – takmiče se timovi iz celog sveta, a cilj je otvoriti što više školjki u što kraćem vremenskom intervalu.

Španski ribarski gradić O Grove, u Galiciji, takođe ima festival morskih plodova s dugom tradicijom. O Grove Seafood festival pokrenut je pre 53 godine s idejom da se podstakne razvoj turizma u ovoj oblasti i promoviše ribarska industrija i bogatstvo hrane iz mora, kao i mnogi lokalni specijaliteti. Gastronomski i kulturni festival traje desetak dana i organizuje se svakog oktobra. Izlagački deo predstavlja mnoge vrste riba i školjki, prateći program čine koncerti, performansi, vesele žurke. Poseban deo manifestacije je Festival dagnji u okviru koga se održava takmičenje u pripremi najboljeg jela s dagnjama.

Baltički festival haringi Baltic Herring Festival održava se u Helsinkiju u Finskoj još od 18. veka. Sledeći tradiciju, današnji ribari Helsinkija prodaju svoj ulov u luci, a na lokalnoj pijaci se mogu naći marinade za ribu, dimljeni losos, crni hleb i drugi finski specijaliteti. Festival je veoma posećen – tokom pet dana ima preko 10.000 posetilaca. A gradić Portimao na samom jugu Portugalije domaćin je nesvakidašnjeg festivala sardina Portimão: Sardine Festival. Održava se svake godine u drugoj nedelji avgusta. Sardine, najzastupljenija vrsta ribe u ishrani lokalnog stanovištva, tokom festivala se predstavljaju na razne načine – degustiraju se sardine na žaru, dimljene, usoljene, marinirane. Tokom festivala se održavaju i koncerti i zabavno takmičenje u brzom jedenju sardina.

Hrana na svom izvoru

Mnogi evropski festivali hrane nadahnuti su kulinarskom tradicijom, originalnim receptima koji su proslavili određeni region. Na njima se predstavljaju domaća jela čiji su sastojci sveži lokalni sezonski proizvodi. Tako se tokom svakog septembra u Napulju, rodnom gradu pice, održava Pizzafest Naples. Učestvuju picerije i pica-majstori iz celog grada, degustiraju se originalne napuljske pice i varijacije na temu, a na radionicama se uči kako se pravi savršeno testo za picu. U Mađarskoj, nedaleko od Budimpešte, svakog oktobra se održava Csabai Sausage Festival u slavu originalne mađarske kobasice začinjene paprikom – Csabai. Na festivalu se oko 500 timova takmiči u pravljenju kobasica, tu je i takmičenje u pravljenju punjenog kupusa, a festival ima i bogatu ponudu lokalnih vina, i atmosferu začinjenu mađarskom folk muzikom. Kraj septembra u Folinju u Italiji obeležava festival I’Primi D’Italia. Trodnevni festival predjela predstavlja raznoliku italijansku kuhinju – supe, paste, rižota, njoke… Izlaže se i degustira preko 50 vrsta različitih pasta, a posebno je zanimljivo podsećanje na kulinarstvo srednjeg veka. Određeni lokali u Folinju se tokom trajanja festivala uređuju kao srednjovekovne krčme, a jela koja se služe u njima napravljena su po receptima starim desetak vekova. Tu su ručno pravljene paste, dimljeno meso, srednjovekovni hleb, slatkiši.

Festival mediteranske ulične hrane − Stragusto, koji se krajem jula svake godine održava u gradiću Trapani na Siciliji, takođe podseća na mnoge recepte italijanske kuhinje, ali i kuhinja drugih mediteranskih zemalja. Radi se o uličnoj hrani koja se može probati po simboličnim cenama, za samo nekoliko evra. Sve se odvija u zahuktaloj atmosferi trga u starom jezgru grada, na drevnoj ribljoj pijaci Fish Market (drevna riblja pijaca), a u ponudi su tipični siciljanski fast-food specijaliteti − sicilijanski uštipci (panelle), ćuftice od pirinča s mocarelom (arancini), italijanska pica s paradajzom, lukom i inćunima (sfincione), italijanska pogača s raznim začinima (focacce), hlepčići sa filom od iznutrica (panini cà meusa). Predstavljena je i tipična ulična hrana iz provincije Trapani i drugih italijanskih regija, kao i ulična hrana Španije, Maroka, Tunisa.

Kulinarski festivali

Festivali na kojima se predstavljaju najbolji restorani i šefovi, nacionalne kuhinje i internacionalni specijaliteti važan su deo evropske turističke ponude – od proleća do jeseni. Ove fešte imaju mnogo posetilaca i ekskluzivnu notu, a meniji vrhunskih šefova se mogu degustirati po simboličnim festivalskim cenama.

Belgijski festival Ukus Antverpena (Taste of Antwerpen) najveći je i najznačajniji festival hrane u ovoj zemlji. Održava se u maju, a svake godine poseti ga više hiljada ljudi. Preko 25 restorana i raznih distributera hrane predstavljaju veoma raznovrsnu ponudu − od klasične belgijsko-francuske kuhinje do autentičnih ukusa italijanske ili francuske kuhinje, čak i kuhinja Azije. Održavaju se i degustacije vrhunskih vina, a učesnici festivala su velike belgijske kulinarske zvezde, šefovi u restoranima s Mišlenovim zvezdicama. Učestvuju i mnogi mladi šefovi, održavaju se i kulinarske radionice i predavanja, promovišu kulinarski trendovi. Za ovaj festival svake godine vlada veliko interesovanje, a naredno izdanje gastro svetkovine u centru Antverpena održava se od 28. aprila do 3. maja.

Slično je koncipiran i festival Taste of Helsinki koji posetiocima pruža mogućnost da probaju najbolja jela sa menija vrhunskih finskih šefova, kao i bogatu ponudu domaćih vina, piva, koktela, slatkiša. U Švedskoj se svake godine organizuje Taste of Stockholm, festival u okviru kog 25 restorana predstavlja svoje menije na štandovima u centru grada.

Među festivalima hrane u Evropi koji imaju notu glamura i ekskluzivnosti posebno se izdvaja festival u Belgiji − Kooket Bruges. Festival promoviše vrhunsko kulinarstvo i predstavlja najbolje belgijske restorane. Učestvuje trideset slavnih šefova koji prezentuju vrhunsku gastronomiju. U belim šatorima smeštenim na velikoj travnatoj površini na periferiji grada posetioci u okviru dvodnevnog festivala mogu da isprobaju različite specijalitete, kulinarske fuzije, nove trendi namirnice. Festival je zanimljiv i studentima kulinarstva i onima koji pišu o hrani, veoma su posećene kulinarske radionice i predavanja. Cene jela su mnogostruko niže nego u restoranima i kreću se od četiri do osam evra. Ovaj festival se s razlogom odžava u Brižu − belgijskom gradiću koji nazivaju Venecijom severa Evrope, poznatom po vrhunskim restoranima koji ukupno imaju 12 Mišlenovih zvezdica. Kooket Bruges svake godine poseti preko 100.000 ljudi.

Festival koji se početkom maja održava u Pragu, na radost brojnih lokalaca i zainteresovanih turista je Prague Food Festival (Praški festival hrane). Prolećna svetkovina u velikoj kraljevskoj bašti Praškog zamka traje tri dana i predstavlja hranu vrhunskih čeških restorana, razne nacionalne i internacionalne specijalitete, poznata lokalna piva i vina. Učestvuju i renomirani i budući šefovi, održavaju se mnoge degustacije i radionice. Festival je ove godine podsetio i na aktuelne globalne teme − održivost proizvodnje hrane i sprečavanje stvaranja otpada, odnosno bacanje hrane. Ove godine su na festivalskom meniju bila i autentična jela iz 14. veka, iz doba vladavine kralja Karla IV. U Češkoj se u 2016. proslavlja 700 godina od rođenja slavnog vladara, te je i Praški festival osmislio segment programa koji podseća na način života u vreme njegove vladavine.

Gastronomska svetkovina i jedan od najvećih festivala u severnoj Evropi − Copenhagen Cooking and Food festival, odvija se tokom nekoliko dana avgusta u luci Kopenhagena, i privlači veliki broj turista svake godine. Tokom festivala se u čitavom gradu organizuje na stotine različitih događaja – predstavljaju se danski restorani i šefovi, izlažu se i prodaju plodovi mora, na više različitih marketa mogu se naći proizvodi danskih farmera, održavaju se i degustacije vina, kao i takmičenje šefova u pripremi najboljeg jela. Prikazuju se dokumentarci o hrani, a na zanimljivim predavanjima možete naučiti sve o fermentaciji, kuvanju u prirodi, tome kako napraviti svoju ličnu baštu u gradu.

Ovaj festival je omaž nordijskoj hrani veoma popularnoj u poslednjoj deceniji – prezentuje nordijsku kuhinju novog doba, zalaže se za zdravu hranu i upotrebu lokalnih resursa, za namirnice organskog porekla, te za princip održivosti u proizvodnji hrane.

U Velikoj Britaniji tamošnju lokalnu hranu možete probati na popularnom dvodnevnom festivalu u Abergaveniju (Abergavenny Food Festival) koji se održava sredinom septembra. Izlagači su mnogi proizvođači hrane, a specifičnosti festivala su i noćni market, bogata ponuda džina i raznih alkoholnih pića, kulinarske radionice u kojima učestvuju renomirani šefovi, ali i autori kuvara i novinari koji pišu o hrani. Sve se odvija u starom delu grada, i u obližnjem zamku. Sa 200 izlagača iz Velsa i Engleske i brojnim kulinarskim radionicama, prezentacijama, razgovorima, degustacijama i takmičenjima, ovaj festival se smatra najznačajnijim festivalom u Velsu. Okupljaju se mali proizvođači, zanatlije, mogu se probati i velški hleb od luka i herefordširski sajder i mnogi drugi autentični domaći specijaliteti. Veliki britanski praznik hrane koji ima oko 30.000 posetilaca svake godine osvojio je važnu nacionalnu nagradu – proglašen je najboljim turističkim događajem u Velsu.

sushi-1186825_1920 cover I oči jedu pho cover Vijetnamska kuhinja Friends Happiness Enjoying Dinning Eating Concept Domaća geografija: Gastro trendovi, brendovi i druge priče Poslastice za Noć veštica Šta duhovi vole da grickaju? Omiljene poslastice koje se serviraju za Noć veštica · · ·