giammarco-boscaro-380903-unsplash-1524475200
PULS GRADA · destinacija

Nedavno smo obeležili Svetski dan knjige, pa vas danas upoznajemo sa gradovima svetskih priznatih književnika. Otkrivamo puteve pisaca i njihovih dela koja vredi pročitati bar jednom u životu. Stoga, spremite se za nesvakidašnje, uzbudljivo umetničko putovanje.

Dablin, Prag, Sankt Peterburg… Svaki od ovih gradova poseban je na svoj način i odiše specifičnim šarmom. Ukoliko tome pridodamo činjenicu da su u ovim gradovima živeli i stvarali neki od najplodnijih pisaca, jasno je zašto ovi gradovi zavređuju toliku pažnju. Pa, vreme je da zajedno krenemo na ovo uzbudljivo putovanje…

Dablin: Pod prismotrom Džejmsa Džojsa

Simbol ovog grada svakako je statua Džejmsa Džojsa koji gleda u olovno nebo. Prisetite se Leopolda Bluma, glavnog junaka nadaleko hvaljenog Uliksa. Ukoliko želite da predahnete, svratite do restorana-knjižare The Winding Stair, koji je dobio naziv po pesmi Vilijama Batlera Jejtsa ili krenite putem književnosti, koji organizuje „Centar Džejms Džojs“. Ne propustite priliku da posetite „Muzej pisaca“ da biste saznali sve o svetski poznatim književnicima poreklom iz Dablina, od Oskara Vajlda do Samjuela Beketa, kao i Dugu sobu u Staroj biblioteci Triniti koledža, gde ćete oživeti magične trenutke iz filmova o Hariju Poteru.

Gde odsesti: u hotelu „Blum“ čija je fasada oslikana motivima iz dela Uliks.

Preporuka za čitanje: Džejms Džojs – sabrana dela

Prag: U Kafkinom društvu

Grad pastelinih kućica i muzičara koji sviraju na Karlovom mostu. Za početak, popnite se na toranj Petrin kao Tereza, junakinja dela Milana Kundere Nepodnošljiva lakoća postojanja, i odatle posmatrajte zamak i vijugave ulice. U neposrednoj blizini nalazi se Katedrala Svetog Vida, sa predivno oslikanim prozorima, delom Alfreda Muhe.  Glavna atrakcija grada je Kafkin muzej, koji čuva uspomenu na slavnog pisca i u svedenom ambijentu skladišti njegova pisma, dnevik i fotografije. Ako se odlučite da napravite pauzu od šetnje i uživate u ukusnoj hrani i čitanju, na par koraka od poznatog Vaclavskog trga, naićićete na kafeteriju „Gregor Samsa“. Nazvana je po junaku dela Metamorfoze i stecište je intelektualaca.

Gde odsesti: u starom delu grada nalazi se filmičan hotel „Pariz“ u stilu Art nouveau.

Preporuka za čitanje: Franc Kafka – Proces

Sankt Peterburg: Među mitskim Rusima

Među mostovima, rekama i nestvarnim dvorcima krije se priča o književnicima koji su ušli u legendu. Upravo u Sankt Peterburgu nalazi se kuća Raskoljnikova, glavnog lika dela Zločin i kazna, koje je napisao Fjodor M. Dostojevski. Ako hodate dalje izaćićete na most Kokuškin. Mesto koje ne treba zaobići je Černaja Rečka, stanica metroa koja je ponela naziv po mestu u kojem se odigrao smrtonosni duel pesnika Aleksandra Puškina. Ukoliko volite rusku umetnost, posetite književni bar „Vsobaka“. Prošetajte ulicom Nevski prospekt, koja se nalazi i u samom centru grada, da biste čuli priču o Gogoljevom delu istoimenog naziva. Ne zaboravite ni kuću Dostojevskog, gde sat otkucava vreme njegove smrti, zatim kuću Vladimira Nabokova i, naposletku onu Aleksandra Puškina, na obližnjem ostrvu.

Gde odsesti: u hotelu „Engleska“ nedaleko od Ermitraža, u kome su odsedali Tolstoj i pesnik Sergej Jesenjin

Preporuka za čitanje: Serena Vitale Puškinovo dugme, koja opisuje kako je pisac proveo poslednje dane, i život u toj epohi.

chefchaouen-2302230_1280 Šefšauen: 5 razloga zašto treba posetiti Plavi grad u Maroku SmarjeskeToplice-01 Slovenija: Princeza banjskog odmora Svakodnevica u Mumbaju 5 dana u Mumbaju: Iskustvo koje menja život Muraka 1 Maldivi: Luksuzna vila pod vodom · · · · · · ·