Trst statua Džojsa
PULS GRADA · destinacija

Nedavno smo obeležili Svetski dan knjige, pa vas danas upoznajemo sa gradovima svetskih priznatih književnika. Otkrivamo puteve troje pisaca i njihovih dela koje vredi pročitati bar jednom u životu. Stoga, spremite se za nesvakidašnje, uzbudljivo umetničko putovanje.

Ruan, Trst, Bat… Svaki od ovih gradova poseban je na svoj način i odiše specifičnim šarmom. Ukoliko tome pridodamo činjenicu da su u ovim gradovima živeli i stvarali neki od najplodnijih pisaca, jasno je zašto ovi gradovi zavređuju toliku pažnju. Pa, vreme je da zajedno krenemo na ovo uzbudljivo putovanje…

Ruan: Putevima Madam Bovari

Simon de Bovoar i Žan Pol Sartr doručkovali su u kafiću “Metropol” u Ulici Jovanke Orleanke, broj 111, u francuskom gradu Ruanu, dok se Madam Bovari, lik Gistav Flobera, tajno sastajala sa mladim Leonom u katedrali Notr Dam. Bilo da idete tragom fikcije ili realnih događaja, Ruan je grad koji svakako vredi posetiti zbog njegovih kućica delom izgrađenih od drveta. Simbol grada je sat Gros Horlog. Ovde su rođeni književnici Pjer Kornej i Gistav Flober. U kući Gistava Flobera danas se nalazi muzej koji nosi njegovo ime, i gde možete videti njegove lične predmete. U drugom delu kuće nalazi se „Muzej istorije medicine”, gde su izloženi hirurški instrumenti te epohe. Ako se zaputite ka modernom delu grada, imaćete priliku da obiđete futuristički most posvećen piscu romana „Madam Bovari”.

Gde odsesti: u hotelu „Gistav Flober”, koji se nalazi u istorijskom jezgru grada

Preporuka za čitanje: Gistav Flober – Tri priče

Trst: Tragom velikih pisaca

Umberto Saba, Džejms Džojs i Italo Svevo su pisci koji vas motre dok hodate ulicama Trsta. Njihove statue nalaze se u Ulici Dante, na Crvenom mostu i na Trgu Hortis. Ne propustite da posetite muzeje posvećene Svevu i Džojsu. Svaki kutak ovog grada odiše književnošću. Od mesta se gde se odigrao susret Sveva i njegovog prijatelja slikara, koji je poslužio kao inspiracija za lik Stefana Balija u romanu „Senilnost”, preko rustičnog kafea „Sveti Marko”, do kafea „Polarna zvezda”, u kome je Džejms Džojs započeo pisanje svog romana „Fineganovo Bdenje”. Vredi posetiti i „biblioteku-antikvarnicu Umberto Sabo”.

Gde odsesti: u jednoj od kuća u kojoj je živeo Džejms Džojs

Preporuka za čitanje: Mateo Kjavarone – Putopisi o Trstu

Bat: Čajanka sa Džejn Ostin

Spisateljica Džejn Ostin je rado dolazila u Bat na odmor, čak i živela u ovom gradiću u periodu od 1801. do 1806. Ovde možete obići divna zdanja kao što su: most Pultini, kraljevski kompleks u obliku polumeseca i rimska kupatila. Pored toga, vredi posetiti i „Centar Džejn Ostin”, u kome se nalazi „Muzej voštanih figura”, interaktivna postavka sa glumcima u kostimima, kao i salon za čajanke u duhu epohe. Centar takođe organizuje pešačku turu tokom koje se obilaze lokaliteti koji su obeležili život i rad Džejn Ostin, a jedno od takvih mesta je „Kraljičin trg”. Za svega sat vremena vožnje, stiže se do Solsberija, gde možete obići „kuću Mompason”, u kojoj je snimljeni čuveni film „Razum i Osećajnost”. On se pojavio u bioskopima sada već davne 1995, a glavne uloge tumače Hju Grant i Ema Tompson.

Gde odsesti: u hotelu „Lopov”, koji se nalazi u blizini „Centra Džejn Ostin”.

 Preporuka za čitanje: Džejn Ostin – sabrana dela

Mikonos1_cover Upoznajte drugačiju Grčku barcelona_spain 5 evropskih gradova idealnih za odmor sa decom olivetree2-e1525889710625 Maslinovo drvo na Krfu staro 3.000 godina i dalje daje plodove tourist_and_traveler1 13 tipičnih razlika između turiste i putnika · · · · · · ·