Justin Reed - Pulp Fiction
KULTURA · art

Život u osiromašenoj zemlji i sam je osiromašen. Nedostatak novca u Srbiji ne ostavlja previše prostora da se razni hobiji razmašu u meri u kojoj je to moguće na Zapadu, pa se ovde na ljubitelje filmskog kolekcionarstva gleda s pomalo nakrivljenom glavom. Tim čudnim pogledima odolevam kada, na primer, potrošim po nekoliko hiljada dinara na knjigu o snimanju filma „Titanik“, ili kada pokušam nekome da objasnim zašto mi je originalno DVD izdanje filma draže od torenta.

Uz rast cena, preovlađujuća društvena struja slične poteze u najbolju ruku smatra skupim, u najgoru nezrelim. Ali, upravo je zrelost ta koja je obožavaoce filma uverila da ni najmanje ne bi trebalo da ih bude briga šta drugi misle. Važno je da se zaluđenici razumeju među sobom i da nisu usamljeni. Ljudi čije detinjstvo nisu obeležili Disney, Lucas, Spielberg ili Cameron ionako nikada ne mogu razumeti o čemu se tu radi. Njima rijaliti na TV-u, nama film – fer razmena!

Ostatak planete je, s druge strane, opšte poznat po armiji okorelih filmofila koji su zadivljujuće produktivni. Da nije njih ne bi bilo ni sedme umetnosti, ali od ovog uzročno-posledičnog cvetanja kinematografije zanimljivije je posmatrati kako ljubav prema jednoj umetnosti rađa drugu.

Do čega je sve dovela posvećenost filmu videćete ako se upoznate sa talentovanim umetnicima, kojima su kultna filmska ostvarenja nepresušan izvor inspiracije za nova, prelepa slikarska ili dizajnerska dela. Velika je nepravda što verovatno nikada niste čuli za Richa Kellyja, Florenta Llamasa ili Thomasa Blacksheara. Pored njih, mnogo je umetnika pokušalo da ponudi viđenje određenog filma ili filmskog junaka ličnim bojama.

Pojedini umetnici angažovani su u samoj filmskoj industriji i bave se konceptualnim crtežima u ranoj produkciji. Drugi su okupirali veliki broj niša i stvaraju u rasponu od priznatih autora u svojoj branši, do onih koji tek pokušavaju da se probiju pomoću interneta. Svima im je zajedničko to što tačno znaju šta kolekcionarima treba, jer kreiraju nešto što bi i sami želeli da imaju.

Zahvaljujući ovom trendu, nastalom u vreme kada su zvanični filmski posteri postali krajnje neiventivni i loši, posle više godina konačno imamo šta da stavimo na zidove sobe. Dok pokušavam da istresem poslednji dinar iz gaća namrgođene kasice-prasice, u galeriji koja sledi pogledajte više umetničkih predloga za ukrašavanje filmofilskog carstva.

V For Vendetta, Austen MenglerOtvori galeriju
Mađarski umetnici i holivudski filmovi Mađarski umetnici i posteri čuvenih SF filmskih klasika cover1 Izložba „C17H18F3NO“ u Domu omladine Beograda 4. rođendan Ulične galerije Ulična galerija slavi 4. rođendan Daleko od stada Damien Hirst u komšiluku · · · · · ·