Gordon Parks
KULTURA · fotografija

Čuveni Gordon Parks jedan je od najznačajnijih tamnoputih fotografa u istoriji, a pred vama se nalazi kolekcija prizora koje je 1958. godine zabeležio u noćnom klubu Latin Quarter u Njujorku.

Gordon Parks je u fotografskoj umetnosti, a posebno u oblasti dokumentarne fotografije, jedna od najznačajnijih figura 20. veka. Njegov objektiv zabaležio je brojne važne trenutke američke kulture, a radovi su mu se uglavnom bavili socijalnim fenomenima i problemima; teme kojima se često vraćao bile su siromaštvo, gradski život, pitanja pravde i rasizma. Ovaj editorijal rađen je u fazi u kojoj je Parks kao slobodan umetnik već počinjao da se bavi i modnom fotografijom, a izašao je u magazinu Life 1958. godine. Parks je u ovom časopisu bio prvi zaposleni afro-američki fotograf, a tome da je zaslužio ovu poziciju – kao i brojne nagrade iz svoje oblasti – svedoče i njegove neponovljive fotografije iz svetski poznatog kluba Latin Quarter.

Gordon Parks, noćni klub Latin Quarter u NjujorkuOtvori galeriju
Poznati u ulogama Diznijevih junaka Poznati u ulogama Diznijevih junaka Poznati se skinuli za editorijal W Magazina Poznati se skinuli za editorijal W Magazina f4 Lepota u (a)simetriji Urban Exploration Lepota koju kriju italijanske ruševine · ·