Detalj sa postera za seriju "Star Trek Discovery" (foto izvor denofgeek)
KULTURA · film/TV

Sredina maja je vreme kada velike američke televizijske kuće svode račune i uskoro ćemo morati da se pozdravimo od mnogih kultnih serija. Pojedine omiljene junake nećemo videti sve do septembra i početka nove sezone, dok ćemo se od drugih rastati zauvek.

Poslednjih dana se zbog toga postavljaju važna pitanja: šta će se gledati narednih nekoliko meseci i šta nas očekuje na jesen? Većina televizijskih giganata počela je s ispipavanjem terena i nedavno je pomoću trejlera predstavila bezbroj dugo i pažljivo pripremanih novih serija. Po raskošnoj produkciji, dobrim glumcima i neskrivenoj ambicioznosti posebno se izdvojilo pet spektakularnih naslova, s kojim se možete upoznati u ostatku teksta.

The Mist

Zahvaljujući seriji The Mist očekuje nas zastrašujuće leto. Deset epizoda ove horor drame zasnovano je na pripoveci Stephena Kinga, koju je reditelj Frank Darabont uspešno preneo na veliko platno 2007. godine. Uprkos tome, Kingova krakata čudovišta iz magle, koja su saterala stanovnike malog grada u zatvoreni prostor supermarketa, mogla bi se ponovo pokazati zahvalnim za ekranizaciju. Radnja se dosad odvijala samo na jednoj lokaciji, ali je tvorac serije Christian Torpe osmislio nove junake i podelio ih na više mesta. Da li će, kao i u prethodnoj filmskoj verziji, akteri poslužiti za seciranje provincijskog morala videćemo 22. juna, kada će biti prikazana prva epizoda.

The Gifted

Posle deset filmskih naslova i hvaljene serije Legion, studio Marvel proširiće X-Men univerzum na još nekoliko avantura. Jednom od njih pozabaviće se serija The Gifted, čija se premijera očekuje na jesen. Poput ostalih izdanaka u dugovečnoj franšizi o superherojima i ovaj će se pozabaviti neshvaćenim i proganjanim pojedincima sa neverovatnim moćima. Stephen Moyer (True Blood) i Amy Acker (Person of Interest) našli su se u glavnim ulogama roditelja, koji posle otkrića da su im deca mutanti čine sve da ih zaštite. Prvu epizodu serije režirao je prekaljeni Bryan Singer, reditelj čak četiri filma iz X-Men serijala.

The Crossing

Televizijska kuća ABC promenila je svet malih ekrana kada je 2004. godine emitovala prvu epizodu serije Lost. Ove jeseni pokušaće da postigne uspeh sa sličnom, uzbudljivom kombinacijom misterije, fantastike i trilera. Zaplet serije The Crossing odvija se u malom američkom ribarskom naselju, na čije obale pristižu izbeglice iz ratom razorene zemlje. Problemi za glavnog policajca – glumi ga Steve Zahn (Treme), nastaju kada se otkrije da su izbeglice iz Amerike i da su pobegle od rata koji se još nije dogodio.

The Alienist

Cary Fukunaga se proslavio režijom i produkcijom besprekorne prve sezone serije True Detective, a iza sebe ima i druge uspešne projekte. Njegova kreativnost je jedan od razloga što se The Alienist, serija o ubici muških prostitutki iz devetnaestog veka, s nestrpljenjem očekuje, iako još uvek nema tačan datum premijere. Budžet ovog viktorijanskog trilera snimljenog u Budimpešti iznosti pet miliona dolara po epizodi. Mračno okruženje, sjajna scenografija i uloge koje su pripale Luku Evansu (Beauty and the Beast), Danielu Brühlu (Rush) i Dakoti Fanning (The Twilight Saga) samo još više podgrevaju euforiju. Serija je zasnovana na istoimenom bestseler romanu Caleba Carra.

Star Trek: Discovery

Prošlo je više od decenije otkako smo Star Trek videli tamo gde je ova naučno-fantastična saga i počela – na TV-u. Serija Star Trek: Discovery prethodi svemu što je do sada prikazano na ovu temu, što znači da se neće mešati s aktuelnim filmovima i da će kapetan Kirk i oficir Spock ostati vezani za bioskop još neko vreme. Adekvatna zamena za njih pronađena je u talentovanoj glumici Sonequi Martin-Green, bivšoj zvezdi serije The Walking Dead, i Jasonu Isaacsu (The OA), koji glumi kapetana naslovnog broda. Takođe, više je nego utešno što se u petnaest epizoda prve sezone upleo genijalni Bryan Fuller, tvorac serija Hannibal i American Gods.

movies-lead_cover Najbolji filmovi u 2017. do sada Get Shorty Trejler za novu krimi seriju „Get Shorty“ he-was-a-prolific-poet-and-philosopher_cover Bruce Lee: 5 stvari koje niste znali o filmskoj legendi Pirati_SBgr4_cover Filmski jun · · · · ·