Naslovna fotografija - detalj postera serije "Hard Sun" (izvor engadget.com)
KULTURA · film/TV

Nova godina je prošla, vreme je za eskapizam. Uronite u pregled naučnofantastičnih i pomalo zastrašujućih serija koje će obeležiti prvih nekoliko meseci novog kalendarskog poglavlja.

Predstavljamo vam kako visokobudžetne, tako i jeftinije izdanke žanra. I ne zaboravite – primamljivu seriju „The Terror“ najavili smo u nezavisnom članku, a na listi koja sledi možete pronaći nekog novog favorita.

Hard Sun

Na šta bi ličio svet kada bi se saznalo da će postojati još samo pet godina i potom nestati u devastirajućem solarnom događaju? Tim pitanjem je Neil Cross, tvorac serije Hard Sun, ubedio televizijsku kuću BBC da podrži njegov apokaliptični projekat, u kom glavne uloge tumače Jim Sturgess (Cloud Atlas) i Agynessa Deyn (Clash of the Titans). Cross je zaslužan za nastanak i uspeh sjajne serije Luther, pa neće biti veliko iznenađenje ukoliko se Hard Sun upiše na listu najboljeg TV programa na samom početku godine. Premijera prve epizode zakazana je za šesti januar.

Counterpart

Naučna fantastika nas često suočava s tim da bi tamo negde, daleko od poimanja, mogli postojati paralelni unverzumi nastanjeni našim neznatno drugačijim kopijama. Kako će se u tom vrtlogu prostora i vremena snaći serija Counterpart moći ćemo da vidimo 21. januara. Na putovanje će nas povesti scenarista Justin Marks (Jungle Book), Oskarom nagrađeni glumac J. K. Simmons (Whiplash) i reditelj Mortem Tyldum (The Imitation Game). Njihov glavni junak je vremešni birokrata, koji će otkriti da Ujedinjene nacije čuvaju prolaz u drugu dimenziju, što je seriju obeležilo akcionim i triler elementima.

Altered Carbon

Zamislite mešavinu filma Blade Runner i japanskih anime filmova sa zrncem snova Philipa K. Dicka. Upravo na to cilja serija Altered Carbon, iako je zvanično zasnovana na istoimenom romanu Richarda K. Morgana. Zahvaljujući kompaniji Netflix i scenaristkinji Laeti Kalogridis (Shutter Island) udahnut je život svetu u kom se ubistva dešavaju uprkos tome što je besmrtnost postala moguća. Pored glumaca Joela Kinnamana (House of Cards) i Jamesa Purefoya (Rome), prestiž obezbeđuje i Miguel Sapochnik, reditelj najspektakularnijih epizoda serije Game of Thrones. Premijera serije zakazana je za 2. februar.

Stargate: Origins

Film Stargate pokazao se kao neviđeno žilava inspiracija za TV, što je iznedrilo nekoliko veoma uspešnih serija (Stargate SG-1, Stargate: Atlantis). Poslednji izdanak univerzuma, serija Stargate: Origins, pozabaviće se radnjom koja prethodi zapletu originalnog filma. Epizode duge oko deset minuta biće prikazane na internetu, a kada se serija privede kraju može se reći da će biti zaokružen jedan celovečernji avanturistički film. Sudeći po trejleru, budžet za ovaj eksperiment nije bio sjajan, ali Stargate serije su uvek izvlačile maksimum iz ponuđenih okolnosti. Nadajmo se da ćemo ponovo biti svedoci tog običaja 15. februara, kada će biti prikazana prva epizoda.

Krypton

Prva epizoda serije Krypton snimljena je u našim filmskim studijima. Radnja se odvija na matičnoj planeti Supermena, decenijama pre njegovog rođenja. Šta je sve Beograd ponudio naprednoj vanzemaljskoj civilizaciji, u kojoj se predak Čoveka od čelika bori da povrati ugled svoje porodice i spase svet od uništenja, videćemo 21. marta. Serija je realizovana pod okriljem ne tako zavidnog kanala SyFy, koji je, istina, više puta pokazao da ume i da iznenadi kvalitetom (Battlestar Galactica, The Expanse). Scenarista David S. Goyer (Man of Steel), jedan od tvoraca serije, svakako će dati sve od sebe da Krypton doživi Supermenove dane.

Siren

Freeform je još jedan u nizu TV kanala koji se bori za delić prezasićenog serijskog neba. Program ove produžnice studija Disney usmeren je prvenstveno na mlade, ali čini se da Freeform ima više novca od mnogih i da ga, ako ništa drugo, ulaže u solidnu fotografiju. Serija Siren jedan je od glavnih aduta kuće. Pozabaviće se sirenom izgubljenom u kopnenom svetu priobalnog američkog gradića. Dok pojedini stanovnici shvataju da su lepe sirene više od mita, njihova gošća pokazaće koliko ume da bude zastrašujuća. Ljubavna priča već sada deluje nezaobilazno pa, ako želite, možete zaploviti ovim „romantičnim“ vodama od 29. marta.

54217 Najbolje serije koje očekujemo u 2018. Parodija na patetične božićne filmove Parodija na patetične božićne filmove image44 U susret Oskaru: Najbolje filmske uloge iz 2017. Mom-and-Dad-movie-Selma-Blair-and-Nicolas-Cage Roditelji su se okrenuli protiv dece u horor komediji „Mom and Dad“ · · · · ·