easter-eggs-3256177_960_720-cover
PULS GRADA · aktuelno

Jaja su bila bitan deo proslava različitih kultura hiljadama godina pre nego što su postala neizostavan deo Uskrsa. Veruje se da su bila korišćena u paganskim ritualima kao simboli plodnosti i novog života. Takođe postoje naznake da su jaja imala simboličan značaj i za persijsku civilizaciju.

U antičkom Egiptu je postojalo verovanje da jaja obezbeđuju večni život duše preminulih osoba, a ponekad i reinkarnaciju. Jaja su smatrana za luksuz u civilizaciji antičkog Rima pa su samo bogati ljudi imali priliku da ih vide na svojoj trpezi. Njihova veza sa hrišćanstvom i proslavom Uskrsa, međutim, je znantno misterioznija.

Postoje mnoge teorije o poreklu njihovog korišćenja tokom ovog praznika, ali se ne zna tačan datum početka ove tradicije. Neki hrišćani veruju da su Marija Magdalena i Devica Marija držale jaja u rukama za vreme raspeća Isusa Hrista, dok drugi smatraju da su ona bila deo prvog obroka apostola nakon njegovog vaskrsenja. U tradiciji pravoslavlja, ljuska jaja predstavlja kamene zidove Hristove grobnice, dok samo jaje simbolizuje novi život i vaskrsenje. Vrlo je moguće da su jaja postala osnova uskršnje trpeze iz razloga što ih je zabranjeno jesti tokom velikog posta koji prethodi ovom prazniku.

Ukrašena jaja su prvi put viđena u 13. veku. Mnoge zemlje, posebno one u Istočnoj Evropi, su slavile Uskrs sa ofarbanim jajima, drvenim jajima i jajima sa crtežima religijskih scena. Posebno su bila česta jaja ofarbana crvenom bojom, koja su simbolizovala Hristovu krv, prolivenu tokom raspeća.

Džozef Fraj je napravio prvo čokoladno jaje 1873. godine. U to vreme ona su važila za luksuznu poslasticu, u kojoj su samo bogati mogli da uživaju. Tek u dekadi ’50-ih godina dvadesetog veka su se u razvijenim zemljama pojavila čokoladna jaja pristupačnih cena.

Najpoznatije uskršnje jaje, međutim, nikada nije bilo namenjeno konzumaciji. Radi se, naravno, o čuvenom zlatnom Faberže jajetu, koje je ruski car Aleksandar III poklonio svojoj ženi za Uskrs 1885. godine.

Toliko za danas o istoriji uskršnjih jaja, a ako vas zanima kako da ih najbolje ukrasite, ne propustite priliku da saznate neke nove kreativne ideje za njihovo farbanje u sledećem videu.

cover Ideje za dekoraciju uskršnjeg stola equilibrio-cover EQUILIBRIO: Premium kursevi stranih jezika – popust 40% CineStar CineStar bioskopi: Kupite svoje bioskopske ulaznice putem interneta ENTER konferencija Vreme je za drugu ENTER konferenciju · · · · · · ·