collage
KULTURA · fotografija

Nema sumnje da je Stenli Kjubrik najpoznatiji po svojim sjajnim filmskim ostvarenjima kao što su „2001: A Space Odyssey”, „A Clockwork Orange” i „The Shining”. Ali, baš poput mnogih priznatih reditelja, i njemu je fotografija, kojom se bavio u mladosti, otvorila put ka filmskoj umetnosti.

Izložba pod nazivom Through a Different Lens, koja će uskoro biti organizovana u Muzeju grada Njujorka, tokom narednih nekoliko meseci predstaviće posetiocima jedinstvenu kolekciju fotografija koje je Stenli Kjubrik zabeležio u mladosti, istražujući kvartove Njujorka svojim foto-aparatom. Ove impresivne fotografije jasno pokazuju da je mladi Kjubrik imao oko za detalje i jasno definisan stilski izraz, te je ova faza njegovog stvaralaštva bila i te kako značajna za njegov dalji umetnički razvoj i početak rediteljske karijere.

U opisu izložbe se navodi: „Stenli Kjubrik imao je svega 17 godina kada je 1945. prodao svoju prvu fotografiju ilustrovanom časopisu Look. Stvarajući ove fotografije, od kojih mnoge nikada nisu objavljene, Kjubrik je pekao fotografski zanat, beležeći zanimljive kadrove iz svog komšiluka, sa njujorških ulica i sportskih događaja. To su mu ujedno bili i prvi zadaci, kao i fotografisanje istinske strasti i uzvišenih osećanja svakodnevnog života, koja su protivrečila njegovim mladim godinama. ”

Ove fotografije su najbolji dokaz da su veliki umetnici najčešće jednako nadareni za više različitih disciplina, te je pravo zadovoljstvo uživati u njihovom bogatom opusu. Stoga, u nastavku pogledajte neke od najboljih radova Stenlija Kjubrika koji će se naći na pomenutoj njujorškoj izložbi i uživajte u vrhunskoj umetnosti.

Fotografska karijera Stenlija Kjubrika Otvori galeriju
iphone-cover Pobednici takmičenja za najbolju iPhone fotografiju amy-winehouse-cover Dan sa Ejmi: Retke fotografije popularne pevačice sa početka karijere drone-cover Njegove fotografije dronom izazivaju divljenje na Instagramu IhJPlynqyZqu1UkVT6Aa_reindeerriders141 Mongolski nomadi i njihovi irvasi · · ·