ezgif.com-webp-to-jpg
KULTURA · muzika

Čuveni proizvođač gitara Fender predstavio je svoju novu gitaru, koju opisuje kao revolucionarnu. Ono što je značajno u vezi sa njom je da je u pitanju svojevrsni hibrid akustične i električne gitare.

Fender je ime za koje je čuo svako ko je bar jednom u životu uzeo gitaru u ruke, ali i mnogi fanovi Džimija Hendriksa, Dejvida Gilmura, Džefa Beka i Edija Van Hejlena, koji su svirali ili i dalje sviraju neki njihov model. Najnoviji, pod nazivom American Acoustasonic Telecaster, predstavlja neku vrstu prekretnice u istoriji gitara. U pitanju je gitara sa plitkim električnim telom, koja može proizvesti zvuk poput akustične gitare.

Iako ovo nekom neupućenom ne deluje previše revolucionarno, ova gitara može potpuno promeniti sve muzičarima na njihovim nastupima. Glavni dosadašnji problem sa akustičnim gitarama je pojačavanje zvuka, za šta se koriste posebni priključci ili mikrofoni upereni direktno u gitaru. Problemi su kada na živom nastupu treba pogoditi neki od karakterističnih zvukova iz studija, a za koji su potrebne pedale, jer tada može vrlo lako doći do mikrofonije.

Kod novog modela do toga ne može doći, zahvaljujući nizu inovativnih tehnologija. Ona ima poseban digitalni procesor zvuka koji spaja analognu i novu tehnologiju i obrađuje zvuk na način koji gitarista želi. Gitara je izrađena od mahagonija i ebonosa, vizuelno nalik akustičnim, dok nudi sve mogućnosti električnih gitara. Nadamo se da će ovo doneti puno toga zanimljivog na nastupima širom sveta.

Uriah_Heep Koncert grupe Uriah Heep u Sava Centru jutro Muzička recenzija: Razni izvođači „Jutro će promeniti sve“ (PGP/RTS) Predin-2 Anja Rupel i Zoran Predin šalju poljupce za Beograđane Nirvana-SNL-920x628 Najupečatljiviji nastupi u emisiji „Subotom uveče uživo“ · · · ·