La Grande Belezza
KULTURA · film/TV

FEST 2014, četrdeset i drugi po redu, donosi čak sedamdeset i pet filmskih ostvarenja iz čitavog sveta. Čitaocima City Magazine portala predstavljam(o) najzanimljivije naslove koji će beogradska publika imati priliku da pogleda od 28. februara do 09. marta 2014. godine.

Nisu badava Milena Dravić i Dragan Nikolić uzvikivali: „Ah taj FEST, ah taj FEST, pašću u nesvest!“ Filmova je tušta i tma, nemoguće je sve ih pogledati. Prema tome: krajnje je vreme da se napravi izbor najzanimljivijih naslova.

Da krenemo od domaćih filmova koji će svoju svetsku premijeru imati upravo na FEST-u. Festival otvara ratna drama Bobana Skerlića Top je bio vreo zasnovana na kontroverznom romanu Vladimira Kecmanovića. Dan žena je rezervisan za prvo javno prikazivanje Mamule, horora u režiji proverenog poznavaoca žanra Milana Todorovića.

Na FEST-u će se naći i dve koprodukcije u kojima glume naši glumci. Mirjana Karanović tumači glavnu žensku ulogu u grčko-srpskom ostvarenju Drvo i ljuljaška, dok u makedonsko-srpsko-slovenačkoj Sobi sa klavirom glume iskusni Svetozar Cvetković i mlada Nevena Ristić.

Na ovogodišnjoj ponudi nalazi se, po običaju,  filmovi koji se bore za Oskara, a među njima: U glavi Luina Dejvisa, Poslovni klub Dalas, Ona, Nebraska, Dvanaest godina ropstva, Filomena, Avgust u okrugu Osejdž, Nesrećna Džasmin

Potencijalni oskarovci privlače najviše pažnje, ali među nagrađivanim i od kritike hvaljenim filmovima treba posebno izdvojiti dva koja ne pripadaju engleskom govornom području: italijansko ostvarenje Velika lepota (dobitnik Zlatnog globusa za strani film) i francuski Plavo je najtoplija boja (Zlatna palma) koji će biti prikazan na zatvaranju.

Valjalo bi istaći i Moj život sa Liberačijem u režiji Stivena Sodeberga, film koji je osvojio Zlatne globuse u kategorijama za najbolji TV film i najbolju glavnu mušku ulogu u TV filmu (Majkl Daglas) – projekcije na FEST-u predstavlja jedinstvenu priliku da ovo ostvarenje pogledate na velikom platnu.

Među najiščekivanijim naslovima se svakako nalazi i Nimfomanka Larsa fon Trira koja će biti prikazana u integralnoj, četvoročasovnoj verziji – zbog eksplicitnih scena seksa ovaj film će biti zabranjen mlađima od 18 godina. Seksa, mada mekšeg, biće i u novom ostvarenju Fransoa OzonaMlada i lepa. Džim Džarmuš će se beogradskoj publici prestaviti svojom indi vampirskom ljubavnom pričom Samo ljubavnici opstaju, a Ves Anderson kostimiranom ektravagancom Grand Budapest hotel. Kristof Gans će posetiti Beograd i lično predstaviti Lepoticu i zver, romantičnu fantaziju koja je trenutno među najgledanijim filmovima u Francuskoj.

Među naslove na koje svakako treba obratiti pažnju spadaju i Venera u krznu Romana Polanskog i Nulta teorema Terija Gilijama – Polanski i Gilijan su među favoritima beogradske publike, pa se njihove nove režije iščekuju sa nestrpljenjem. Još jedan favorit, Dejvid Linč, nema novi igrani film, ali zato potpisuje dvosatni dokumentarac o čuvenoj pop atrakciji Duran Duran koji će biti prikazan poslednjeg dana festivala.

Ljubitelji ruskog filma će imati priliku da pogledaju nekoliko naslova u okviru celine Fokus: Rusija: spektakle Staljingrad (reditelj Fjodor Bondarčuk će se pokloniti publici) i Metro, ali i nekoliko kamernijih ostvarenja: Hoću i ja (poslednji film prerano preminulog Alekseja Balabanova), Osloboditi se (novo ostvarenje Alekseja Učitelja, zasnovano na noveli Osmica Zahara Prilepina) i Major (druga režija talentovanog Jurija Bikova). U okviru celine Fokus: Skandinavija biće prikazani akciona avantura Poslednja bitka i četiri trilera: norveški Pionir, švedsko Skriveno dete, dansko-švedski Zatvoreni slučajevi (po romanu Žena u kavezu) i danska Otmica.

HBO Silicon Valley Nova HBO komedija „Silicon Valley“ Parobrod bioskop Otvoren Parobrod bioskop Miloš Biković i Tamara Milanović Pola miliona ljudi gledalo „Montevideo, vidimo se!“ Oskar 10 Oskarom nagrađenih glumaca koji su (gotovo) nestali sa velikog platna