coverfes5ival
U VAZDUHU · svet

Kulture sveta su pune zanimljivih, ali i veoma bizarnih običaja. Danas ćemo vam predstaviti jedan japanski festival koji definitivno spada u takvu grupu. U pitanju je festival demona Paantu koji se svake godine održava na ostrvu Mijaku, na žalost lokalne dece istraumirane onim čemu prisustvuju tokom njega.

Pozadinu ovog festivala čini zanimljiva mitologija prema kojoj je u drevnoj prošlosti na severnoj obali ostrva pronađena jedna čudna drvena maska. Dolazak misteriozne maske u njihov kraj je inspirisao stanovnike ostrva da svakog septembra organizuju religijske rituale sa ciljem isterivanja demona i zlih duhova iz njihovih sela.

Običaj je nastavljen do današnjeg dana, a njegove glavne protagoniste čini grupa lokalnih momaka preobučenih u natprirodno biće Paantu, u koga se maskiraju tako što se namažu blatom po celom telu, pokriju granama i lišćem i, što je najvažnije, stave crnu drvenu masku na svoje lice.

Tako obučeni, oni se šetaju naseljima, plašeći lokalce (posebno decu!) i bacajući blato na njih i njihove domove, kako bi ih oslobodili zlih duhova.

Značaj ovog festivala je znatno opao poslednjih godina, pre svega zbog činjenice da je teško pronaći ljude koji će se dobrovoljno mazati blatom i juriti decu po gradu (pitamo se zašto). Verovatno je tako i najbolje, pošto ne vidimo smisao bezrazložnog traumiranja male dece kao na videu ispod ovog teksta.

seth-doyle-188650-1000x500 Kompanija je odlučila da časti nepušače sa 6 slobodnih dana NASA biblioteka NASA plejlista: Kako svemir ustvari zvuči 1484611GLGL-999x500cover Najmanje države sveta tokyo Najbezbedniji gradovi sveta u 2017. · · · · · · · ·