PALIC 2015 05 - Pobeednicki film Ovnovi
KULTURA · film/TV

Filmski posvećenici, koji su se odvažili da posete Festival evropskog filma Paliću, uprkos tropskim vrućinama, imali su tamo šta vredno i da pogledaju.

Naravno, festival ponajpre čine filmovi, te da ukratko vidimo šta je tu bilo na meniju – autori iz istočne Evrope i dalje očito ljutu bitku biju sa osećajem egzistencijalne teskobe i različitim identitetskim pitanjama tako da je i ove godine prevladavala ponuda ostvarenja tog tona. Ipak, program je ponudio i nekoliko punokrvnih festivalskih poslastica (recimo, islandske Ovnove, 45 godina Andrewa Haigha (autora znamenitog Vikenda od pre par leta), nemački Hajl…). Osim toga, kao zanimljiva filmovi pokazali su se izvanredna mađarska ekstravaganca viđena i na Cinema Cityju u Novom Sadu, Lisa, žena-lisica, ruski Pioniri heroji, slovački Koza…, kao i dokumentarac B film: Požuda i zvuk u Zapadnom Berlinu. Osobeni su bili i ruski film Galebovi, prvi igrani dugometražni film urađen na temu iz života i većim delom na jeziku naroda Kalmiki kraj obala Kaspijskog mora, mađarsko Priviđenje sa prilično konsekventnim viđenjem džarmušovskih tropa, te i etički diskutabilni ali u vizuelnom smislu zamašni estonski film Na raskršću vetrova, premda igran, gotovo u celosti  izveden u tehnici stop-motion.

Udarni gosti i laureati nagrada za životno delo ove godine bili su glasoviti švedski sineasta Roy Anderson, koji je, kako vele, putovao vozom trideset i kusur sati do Srbije, i Želimir Žilnik, te su u njihovu čast priređene i kraće retrospektive njihovih dela; osim toga, prikazan je i Žilnikov izvrsni noviji dokumentarni rad Destinacija: Serbistan, koji je uz Panamu Pavla Vučkovića, Petlju Milutina Petrovića (u programu Underground Spirit) i TV film Bez stepenika Marka Novakovića (u čast nedavno upokojeno Vlastimira Đuze Stojiljkovića), bio deo ovogodišnje srpske „reprezentacije“ na Paliću. Bioskop Lifka i ove godine pružio je utočište dokumentarnim filmovima na ekološke teme, jedan od bočnih programa bavio se zdravorazumskim spojem filma i gastronomije, a osim, kako to obično biva, mađarskog u sali subotičkog Otvorenog univerziteta u formi ciklusa ispraćen je i svežiji slovački film.

Što se pratećih programa tiče, ove godine upriličena je radionica filmske kritike za pet mlađih polaznika iz regiona, sa prilično zanimanja ispraćena je izložba fotografija Ilije Šoškića posvećena velikom Pazoliniju, a kao golem plus za ponudu valja istaći par zgodnih koncerata (nastup pijanstkinja Branke Parlić i Nataše Penezić u Velikoj većnici Gradske kuće i nastupi mađarske džez-provokacije, benda Pastztorz, i grupe Wooden Ambulance par dana kasnije u u Vili Abazija). Ovde mora biti nanovo naglašeno da je i na ovoletnjem uzorku provereno Palićki festival gotovo pa savršeno mesto za susrete, upoznavanja i divan na filmske teme. Organizatori pohvalu zaslužuju i za vidan napredak na polju kvaliteta prikazivačke infrastrukture, što jeste nužnost kada su filmske fešte u pitanju.

Ipak, prostora za korekcije i dalje ima; imajući u vidu da je nedavno srpski film izrodio nekoliko pažnje sigurno vrednih ostvarenja, možda je bilo mudro to ispratiti zasebnom selekcijom unutar zvaničnog i netakmičaraskog programa, a možda je ovo bio dobar trenutak da se festivalska ponuda obogati i izvesnim osvrtom na takođe evropske, a žanrovske profilisanije filmove, budući da je na svetskom planu sve poroznija linija koja razdvaja žanrovski naglašenija i arthouse ostvarenja. Osim toga, i ovde stoji apel za raznovrsniji izbor filmova u budućnosti, jer tako odana publika svakako zaslužuje opsežniji uvid, a odabir filmova nikako ne bi trebalo da bude sveden na lične selektorske preference.

I za sam kraj  jedan neizostavan a potpuno nefilmofilski vapaj u pravcu ušiju i sadašnjih subotičkih vlastodržaca – OČISTITE JEZERO!!!

godfather-brando 100 najboljih američkih filmova MissionImpossible5_SBgr3 Tom Kruz u novoj „Nemogućoj misiji“ u beogradskim bioskopima cover 10 najboljih filmskih scena na bazenima James Bond: Stigao je novi trejler za film “Spectre” James Bond: Stigao je novi trejler za film “Spectre” ·