pa204985.jpg
PULS GRADA

Kada planirate putovanje u SAD, Filadelfija vam uglavnom ne pada na pamet kao grad koji obavezno morate posetiti. Međutim, iznenadili biste se činjenicom da Fili ima zaista mnogo toga da ponudi, a pravi dragulj krije se u činjenici da je ovaj grad svetska prestonica murala

FILADELFIJA

Prestonica murala

Tekst: Ljubica Slavković M. Arch.

Kada planirate putovanje u SAD, Filadelfija vam uglavnom ne pada na pamet kao grad koji obavezno morate posetiti. Međutim, iznenadili biste se činjenicom da Fili ima zaista mnogo toga da ponudi, a pravi dragulj krije se u činjenici da je ovaj grad svetska prestonica murala

Filadelfija - prestonica muralaimg-pa204985.jpg

Ako se spremate da obiđete Filadelfiju, imajte na umu da je ključ razumevanja Filadelfije činjenica da ona uopšte nije grad, bar ne u klasičnom smislu te reči. Fili je, kažu oni koji u njemu žive, skupina više gradića koji se međusobno dosta razlikuju. Zato je valjda i nazivaju „The City of Neighborhoods“, koji kao da žive u različitim svetovima. Bez upuštanja u tačnost ove tvrdnje, jedno je sigurno: Fili je grad kontrasta, i to savršeno isprepletenih.

Za svakog po nešto 

Ime grada zapravo je grčkog porekla i „Grad bratske ljubavi“, kako bi glasio bukvalan prevod, jedan je od etnički najmešovitijih gradova u SAD, u kome su svoje zajednice osnovali Italijani, Irci, Istočnoevropljani, Azijati i Afroamerkanci. Osim toga, Fili je grad svetskih atrakcija, bogate istorije i kulture, dobre hrane i šopinga, ali i umetnosti. Osnovan je davne 1682. godine na ortogonalnom sistemu ulica, koji je prvi put primenjen upravo ovde i odatle je osvojio mnoge delove sveta.

Ovaj grad je nekadašnja prestonica SAD-a, u njemu je potpisana i prvi put javno pročitana Deklaracija nezavisnosti. Na taj događaj i dan danas podseća jedan od najjačih američkih simbola slobode postavljen u centru grada, naprslo Zvono slobode. U Filadelfiji su se tako zbile dve velike revolucije: Američka i šoping revolucija. Za razliku od Njujorka u kome se plaća posebna Njujorška taksa, Filadelfija je raj za kupoholičare i nudi fantastično američko iskustvo dobre kupovine. 

Ukras grada

Ipak, ono što ovaj grad definitivno najviše izdvaja od mora drugih, jesu njegovi fantastični murali. Zidovi širom grada oslikani su impozantnim motivima, od kojih svaki ima svoju priču. Naime, oni nisu nasumično šarani, već svaki mural predstavlja obližnju trgovinu ili neku autentičnu priču kraja u kome se nalazi.

Tako na primer, dok se vozite kroz grad nepogrešivo možete da pretpostavite da se nalazite u kraju koji je blizu reke jer ćete najednom ugledati veliki broj murala sa motivima brodova i vode. Posebnu zanimljivost predstavlja Mural Art Program koji je osnovan 1984. godine kao deo Filadelfija Anti-grafiti mreže. Tadašnji gradonačelnik odlučio je da stane na put „destruktivnom žvrljanju“, i učinio je to na veoma originalan način. Angažovao je muralistkinju Džejn Golden da komunicira sa umetnicima koji rade grafite i da pomogne da se njihova energija i kreativnost usmeri u ulepšavanje grada.

Filadelfija - prestonica muralaimg-sailing_ship,_232_federal_street.jpg

To se pokazalo kao višestruko korisno, ne samo da je kreativna energija ispoljena na impresivan način, već su mladi ljudi počeli da aktivno učestvuju u organizaciji svojih četvrti i komšijskih zajednica. Murali koje su stvorili istog trenutka uneli su mnogo boja, lepotu i živost u stari industrijski grad koji se godinama borio sa ekonomskom uzdrmanošću i gubitkom populacije. Ovaj program izrastao je u važnu organizaciju koja na mnogo načina usmerava razvoj grada ka boljoj budućnosti, i ponosno čini Filadelfiju gradom murala i svetskom prestonicom ovih neverovatnih uličnih slika. Svi ti murali pojačavaju utisak da je Fili iz sivog i nebezbednog industrijskog grada, izrastao u živ, optimistični grad, naselje impresivne prošlosti i fascinantne, prelepo oslikane budućnosti.

Zaštitni znak

Grad odakle korene vuku Roki Balboa, Dik Klark, Džon Koltrejn, Ričard Gir i jedna od najlepših žena sveta, Grejs Keli, uspeo je i da proslavi tanko sečenu govedinu sa topljenim sirom u bagetu, koja se jednostavno zove Philly Cheese Stake. Iako bi se svuda drugde smatralo gomilom masti na prepečenom hlebu, u Filadelfiji su od toga napravili ne samo gurmanski užitak, već i kulturološki događaj. Kako se priča, mesto u kome je nastao Fili Čiz Stejk i dalje se nalazi na istoj lokaciji, sa malo proširenim biznisom naravno. Oliveri familija od od 1930. godine uspešno razvija ovaj biznis, pod imenom Pat’s King of Stakes.  

Obavezno posetite:• Liberty Bell – jedan od najznačajnijih američkih simbola slobode • Philadelphia Museum of Art – stepenice na kojima je Rocky trijumfovao. Muzej ima i neverovatnu stalnu kolekciju uključujući radova Renoir-a, Van Gogh-a, Cezanna itd., kao i impresivan vidikovac • Independence Hall – mesto gde su stvoreni i potpisani Ustav i Povelja nezavisnosti• The Franklin Institute – Muzej nauke, osnovan u čast rođenog Benžamina Frenklina, rođenog u Filadelfiji • Fairmount Park – najveći park na svetu

online:www.phillymuralpics.com

www.muralarts.org

www.patskingofsteaks.com

www.genosteaks.com

www.discoverphilly.com

408262_10152025139890597_967997097_n.jpg Seul – Gangman Style mg_0663.jpg Moda: Morfium guggenheim_4.jpg Abu Dabi gliss_ultimate_bag.jpg Schwarzkopf i Henkel novogodišnji paketi