Filip David, foto: Luka Trajković
KULTURA · knjige

U nedelju, 22. marta, počeo je prvi savamalski festival knjige. Savamala Book Fest otvorio je književnik Filip David, dobitnik NIN-ove nagrade za 2014, a ceremoniju je upotpunio i nastup sastava “Horkestar”.

U prepunom Mikser House-u, u nedelju je i zvanično počeo festival koji će tokom šest dana brižljivo kreiranog programa približiti publici kulture čitanja i knjige, dok će gotovo 60 izdavača predstaviti svoja izdanja, uz 20 posto popusta na nove naslove.

Imam utisak da se čitaoci vraćaju knjizi, jer u knjigama traže ono što ne mogu da nađu u svakodnevnom životu. Siguran sam da će knjiga nadvladati u ovim mračnim vremenima„, rekao je Filip David na otvaranju festival, dodavši da se uvek oseća počastvovano kada je okružen knjigama i ljubiteljima knjiga.

Veče se nastavilo tribinom i razgovorom o romanu „Pokoravanje“ Mišela Uelbeka koji su vodili Filip David i Biljana Srbljanović i moderirao Ivan Bevc, a prvi dan festivala završio se predstavljanjem knjiga „Venerini i ostali bregovi“ i „Sabrina“ izdavačke kuće LOM.

Drugo dan Savamala Book Festa, 23. mart obeležiće dečija čitalačka radionica i predstavljanje knjige “Baka gangster” u 12 časova, dok je večernji program rezervisan za razgovor sa Bojanom Babićem “Da probate nešto ilegalno” u 19 časova i “O knjigama na million načina: o biblioterapiji, Book klubu i izdavaštvu” u 20 časova.

Prvi Savamala Book fest otvoren je za posetioce od 22. do 28. marta, od 12 do 22 časa, odnosno od 10 do 22 časa u subotu, jednodnevna ulaznica je 100 dinara, dok je komplet ulaznica za sve dane festivala 350 dinara.

Srbljanovic David Razgovor o knjizi „Pokoravanje“ Mišela Uelbeka na Savamala Book Festu Marko Vidojković „Priče s dijagnozom“ Marka Vidojkovića od srede u prodaji Savamala Book Fest Prateći program prvog Savamala Book Festa Automatski nacrt Filip David otvara prvi savamalski festival knjige · ·