Filip Rot / Foto: Eric Thayer/Reuters
PULS GRADA · aktuelno

Filip Rot, velikan američke književnosti koji se u svojim romanima bavio istraživanjem maskuliniteta, seksa i svog jevrejsko-američkog identiteta, nas je juče napustio u 85. godini života.

Zahvljajući svojim romanima kao što su „Udala sam se za komunistu“, „Portnojeve boljke“ i „Ljudska ljaga“, Rot je spadao u malu grupu pisaca koji su obeležili svetsku književnost druge polovine 20. veka i početka novog milenijuma.

Iako su mu dugo godina predviđali Nobela, ova nagrada ga je, nažalost, zaobišla. S druge strane, njegov roman Američka pastorala je nagrađen Pulicerom, a poznat književnik je u svom posedu imao još tri PEN/Fokner nagrade i dva priznanja Nacionalnog kruga kritičara.

Rotov veliki proboj na književnu scenu dogodio se 1969. sa izlaskom njegovog kontroverznog romana Portnojeve boljke. U to vreme, veoma skandalozna priča o perverznom mladiću koji svoja seksualna iskustva i najskrivenije želje otkriva svom psihoanalitičaru, je šokirala mnoge koji su je pročitali, ali je u svakom slučaju ostavila neizbrisiv trag u američkoj književnosti i uticala na naredne generacije pisaca.

Osim seksa, druga književna opsesija je bio njegov jevrejski identitet i položaj ove etničke grupe u SAD. To je posebno primetno u njegovom književnom prvencu, kolekciji priča Zbogom, Kolumbus iz 1959.

Za razliku od mnogih pisaca svoje generacije, Filip Rot nije posustajao ni u poslednjih nekoliko dekada svog života. Po njegovom slavljenom romanu iz 2000. Ljudska ljaga je snimljen istoimeni igrani film sa Nikol Kidman i Antonijem Hopkinsom u glavnim ulogama, dok kritičari njegov roman alternativne istorije iz 2004. Zavera protiv Amerike smatraju jednim od najintrigantijih dela u Rotovom opusu.

Nažalost, više nećemo biti u prilici da čitamo nove književne klasike ovog autora. Filip Rot je juče preminuo u 85. godini života od bolesti srca. Neka počiva u miru!

_BT_0754 Surferski brend „Hurley“ stigao u Beograd LJUBAV I KRIMINAL Festival italijanskog filma u Beogradu Tim na zadatku Dobar start Otvoren konkurs za plaćenu praksu „Dobar start“ u kompaniji Nelt fijuk br plakat privju Fijuk sajam u CUK Imago ·