Vetar
KULTURA · film/TV

Filmska jesen u Beogradu počinje „Vetrom“ . Dvorana Kulturnog centra biće jedini bioskop u kom će se u Beogradu prikazivati ova romantična priča.

„Vetar“, dugometražni igrani film rediteljke Tamare Drakulić, svetsku premijeru imao je na filmskom festivalu u Torinu, nakon čega su usledela prikazivanja na priznatim festivalima poput Geteborga i BAFICI-ija, koji se izdvaja kao najznačajniji festival u Latinskoj Americi. Na festivalu Terra Di Cinema (Sicilija), Igor Đorđević je uz petoricu kolega iz celog sveta, bio nominovan za najboljeg direktora fotografije. Film je nagrađen nagradom žirija za najbolji srpski film na ovogodišnjem beogradskom FEST-u.

Film će od 21. do 27. septembra ekskluzivno biti na repertoaru Dvorane Kulturnog centra, a autorski tim biće tu svako veče da posle filma publika podeli utiske sa njima.

Priča prati trenutak prelaska devojčice, koja odrasta bez majke, u devojku, tokom jednog letnjeg raspusta. Istražujući odnos platonske i fizički ostvarene ljubavi i intimni sadržaj koji se kroz njih razmenjuje, diskretno se kao tema provlači i sukob na relaciji ćerka – otac.

Film je snimljen na Adi Bojani po priči “Zmajevi”, scenaristkinje Ane Rodić. U filmu igraju Tamara Stajić, Darko Kastratović, Eroll Bilibani i Tamara Pjević.  Direktor fotografije je Igor Đorđević, montažerka filma je Jelena Maksimović. Art direkciju je postavila Dragana Dobrić, a sound design uradio je Jakov Munižaba. Muziku za film su komponovali bend Halftones i kompozitorka Maja Ćurčić. Produkcija Jelena Angelovski, Monkey Production.

Prikazivanje filma prati izložba fotografija „VETAR – između piksela“.  Izložbu čine odabrane fotografije sa snimanja a autori su članovi filmske ekipe: Tamara Stajić, Igor Đorđević i Eroll Bilibani.

Distribuciju potpisuje Fame Solutions.

Paolo Đenoveze Festival italijanskog filma u Beogradu posvećen modi, mladim autorima i poslovnim susretima red-sparrowcover Jennifer Lawrence je ruska špijunka u trileru „Red Sparrow“ Rajan Gosling 7 stvari koje niste znali o „Blejd raneru 2049“ TheCommuter-1cover Liam Neeson ponovo u akciji u filmu „The Commuter“ · ·