Saimir
KULTURA · film/TV

Filmske preporuke za naredni mesec koji je pred nama najbolje opisati u par reči, od svega po malo, za svakog po nešto, budući da ih ne možemo svrstati u jednu kategoriju. Jedino što možemo da obećamo za sve prave ljubitelje filmova i serija je da će novembar će biti odličan mesec sa mnoštvo filmskih poslastica.

Na kanalu FilmBox ArtHouse u petak 17.novembra u  22 časa možete pogledati film „Saimir” koji govori o albanskom tinejdžeru, Sajmiru koji živi teškim životom i zna samo za siromaštvo, strah i kriminal. Njegov otac se bavi opasnim poslom krijumčarenja ilegalnih imigranata, kao što su i oni sami, iz istočne Evrope. Kad ovi očajni muškarci, žene i deca stignu do obale na jugu Italije, Sajmir mora da pomogne ocu da ih prokrijumčari pod okriljem noći do neuslovnih skrovišta i preda ih u ruke lokalne mafije.

Na istom kanalu u subotu 24. novembra od 22 časa, biće prikazan film „Tajne radionice”  rediteljke Kataline Moline. Priča prati mladu Bolivijku Huanu koja odlazi u susednu Argentinu da radi kao krojačica. Njen muž i dete ostaju u domovini. Ubrzo se iluzija o zaradi novca raspršuje – Huana je eksploatisana i mora da pravi tkanine za jedan luksuzni brend. Zahtevi njenog poslodavca postaju sve apsurdniji a radni uslovi nepodnošljivi. Kad joj se sin razboli, Huana počinje da pravi planove za povratak ali njen poslodavac se nikako ne slaže s tim.

Na kanalu FunBox u sredu 8. novembra od 22 časa gledaoce očekuje razotkrivanje urbanih sredina Berlina u okviru serijala „Ponovno otkrivanje urbanih sredina, grad mekog srca. Inače serijal predstavlja tri grada u kojima je došlo do velikih pozitivnih promena. Gradovi oblakodera, sivih trotoara i užurbane atmosfere postaju gradovi modernih i tradicionalnih kultura, sredine po meri ljudi i gradovi koji cene umetnost.

U subotu 11. novembra na kanalu FilmBox Extra startuje serija Devojke u ratu koja prati život  četiri različite devojke. Kada zamak Hoksli pretvore u vojnu bolnicu, gospođu Hoksli očekuje dodir prošlosti. Koni i Henri planiraju veridbenu zabavu, a Džojs konačno dobija vesti o Džonu. Pridošlica na farmi i Ajris postaju prijatelji, a Finč otkriva nešto korisno u bašti gđe Guliver. Otkriće samo dodatno udaljava Martina od Ester. Ajris je u žalosti, a Volter i Frenk spremaju se za borbu, koja će se završiti katastrofalno.

Albert Ajnštajn je rekao da je um kao padobran: funkcioniše jedino ako je otvoren. Blistavi umovi je dokumentarna serija koja rezimira razvoj čileanske nauke u poslednjih pedeset godina, uz jednog od učesnika koji je dobio Nacionalnu nagradu za nauku u ulozi naratora.  Seriju Blistavi umovi možete pogedati u sredu 8. novembra od 20 časova na programu DocuBox.

 

the-new-mutants-movie-image-maisie-williamscover The New Mutants: Trejler za Marvelov superherojski horor film wind-river 1 “Tragovi u snegu” od danas u bioskopima Slobodna zona Vodimo vas na Festival Slobodna zona (II deo) Ana Karenjina, Sneško Književne adaptacije u bioskopu: “Ana Karenjina: Sećanja Vronskog” i “Sneško”