Filmovi za dizajnere
KULTURA · film/TV

Za one koji žele da se bave dizajnom, ili one koji već lagano utabavaju stazu ka uspehu odabrali smo sedam sjajnih filmova koji bi trebalo da vas inspirišu na duge staze. Postoje filmovi koji ne samo da govore o radu ili uspesima pojedinih svetski poznatih dizajnera, već i oni koji bi za kreativne ljude trebalo da budu svojevrsna „Biblija“. Vizuelna i narativna inspiracija za dugi niz godina nalazi se u ovim filmskim pričama…

1. Design Is One: The Vignellis (2012)

Vignelli Associates se smatra jednim od najvećih interdisciplinarnih dizajnerskih kompanija. Najpoznatiji je po svojoj proizvodnji kultnih karti podzemne železnice Njujorka. Lella i Massimo Vignelli su genijalni umovi i osnovica ove kompanije, a njihov kreativni odnos trajao je nekoliko decenija, pre no što je Massimo Vignelli umro maja 2014. godine.

2. Melancholia (2011)

Bilo bi zaista tužno da neko ko planira da se bavi dizajnom nije upoznat sa radom kultnog režisera kakav je Lars Von Trier. Danski režiser pokazuje odnos između pojedinca i velike zvezdane prašine, galaktičkih promena koje mogu da utiču na svako živo biće, na ovoj našoj planeti.

3. Gucci: The Director (2013)

Svima nam je poznat brend Gucci. Ovaj film nas kroz dnevne aktivnosti bivše kreativne direktorke ove modne marke i pokazuje kako se mukotrpno radi, ako želite da budete neko kao Frida Giannini.

4. A Single Man (2009)

U pitanju je drama koja prati Georgea Falconera, depresivnog gej muškarca i univerzitetskog profesora u vreme ’60-ih. Kostimi su čarobni, dominantan je rad Toma Forda, a gluma Colina Firtha impresivna, kao što smo već i navikli.

5. Bill Cunningham New York (2010)

Urednica Voguea, Anna Wintour opisuje rad modnog fotografa Billa Cunninghama, koji je svojim delom, u roku od nekoliko decenija doprineo da novine poput New York Timesa konačno otkriju svu lepotu pojma stil. Dokumentarac ispituje njegov život i rad, a pored ličnih iskustava pojavljuju se i mnoge poznate osobe koje je Cunningham fotografisao.

6. Metropolis (1927)

Istina je da je film sniman davne 1927, kao i da je u pitanju nemi film, ali Metropolis se i dalje smatra nepobjedivim primerom izvanredne naučne-fantastike, vizionarske fantazije smeštene u antiutopijsku budućnost. Verovatno će vam biti teško da poverujete da je film sniman u vreme kada o kompjuterima niko nije ni sanjao, ali tako je!

7. Cutie and the Boxer (2013)

Ushio Ssinohara je neo-dadaista, umetnik koji slika tako što udarcima prekriva platno. Noriko je njegova supruga, a ovo je dokumentarac koji je 2013. osvojio nagradu za najbolju režiju na filmskom festivalu Sundance. Kako je biti u braku koji traje 40 godina, sa umetnikom, ili sa jednom lepoticom…

snajperista Filmska recenzija: „Snajperista“ will smith focus Vil Smit u novoj komediji „Fokus“ uskoro u Cineplexxu superbad 10 najboljih tinejdžerskih filmova dežurni krivci 5 najboljih filmskih scena ispitivanja · ·