Filmovi protiv insomnije
KULTURA · film/TV

Insomnija, ili tačnije nesanica je jedno mučno stanje za čovekovo telo i um. Bilo da imate problem da zaspite, nakon buđenja se osećate umorno ili se stalno budite, taj loš san utiče na vaše svakodnevno funkcionisanje. Jedan od „spasilaca“ čoveka koji je budan u 3 ujutru jer mu san nikako „ne dolazi“ jeste film.

Za one sa nesanicom postoje filmovi koje mogu da pogledaju, nešto prikladno za dezorijentisani mozak i oči koje su jedva otvorene ali ne mogu da spavaju. Pošto svakako nemaju nikog za razgovor, ovi noćni sati vode do samorefleksija. Mi smo napravili spisak filmova koji se će pomoći u borbi sa insomnijom i super su prikladni za gledanja u gluvo doba noći.

1. AFTER HOURS (Martin Scorsese, 1985)

Scorsese u filmu otkriva čitav svet Njujorka koji se pojavljuje samo noću. Pol pokušava da se vrati kući u sitne sate, međutim, taj put je posut bizarnostima.

2. NIGHT ON EARTH (Jim Jarmusch, 1991)

Jarmusch je snimio film u pet „poglavlja“ od kojih se svako dešava u kasne noćne sate u taksi vozilu. Ovo je film za sve noćne ptice koje su ogorčene što je ceo svet „dnevna“ varijanta. U filmu glume Winona Ryder, Gena Rowlands, Beatrice Dalle.

3. I CAN’T SLEEP (Claire Denis, 1994)

Rediteljka se zahvalila filmu Night On Earth na inspiraciji, ali njena filmska priča je mnogo pesimističnija i nasilnija. Ona snima Pariz kao grad bez romantike, gde se malo šta događa, tu je samo ubica koji se švrćka gradom. Spori tempo ovog filma nije za svakog, ali po noći, kada se vreme usporava, njena spora poezija je neodoljiva.

4. THE FORBIDDEN ROOM (Guy Maddin, 2015)

Ovo je film snova na esidu fetiša insomnije. Pravi kaleidoskop haosa. Tu su misterije i strahovi i različiti događaji u zabranjenoj sobi. Film je pravi izazov za gledanje.

5. TU DORS NICOLE (Stéphane Lafleur, 2015)

U ovom crno-belom filmu, sve podseća na naslov koji znači Ti spavaš, Nikol. Nikol primećuje da je sve drugačije noću kao da je svet usporen. Humor filma je neutralan i precizan, ali nikad dopadljiv. Film ima poruku da je svršeno sa srećnim spavanjem…

Jeste, noć je za odmor i san, ali ako vaš mozak odbija da se tako ponaša, onda pogledajte neki od ovih filmova, da bar malo brže prođe vreme od sumraka do svitanja.

Cinema City Cinema City predstavlja 29 najboljih svetskih niskobudžetnih filmova Dok'n'Ritam festival u DKSG-u Prvi Festival muzičkog dokumentarnog filma „DokʹnʹRitam“ u DKSG "Veliki dobroćudni džin" novo remek-delo Stivena Spilberga „Veliki dobroćudni džin“ novi film Stivena Spilberga uskoro u bioskopima Vreli filmovi Vreli filmovi za leto 2016