marie-antoinette
KULTURA · film/TV

Ovo nisu filmovi uz koje možete da konzumirate užegle kokice. Ovo su prava remek dela, u kojima se kinematografija i gastronomija udružuju, kreirajući ukusnu filmsku formu. Da li je film dobar ili loš, u ovom slučaju nije važno. Ono što je bitno jeste hrana, i to kakva! Vi i vaš stomak sigurno nećete ostati ravnodušni, pa se preporučuje da pre njihovog gledanja budete siti, ili grickate nešto u skladu s temom.

Marie Antoinette (2006)

Sofia Copolla na svoj originalan način prikazuje istorijsku dramu o u narodu omraženoj kraljici i besnoj, neshvaćenoj, razmaženici. Sve pršti od pastelnih boja, kič glamura XVIII veka, simetrije i prefinjene hrane. Tu su kule od morskih plodova, fazani obavijeni ribizlama, i druge đakonije ukrašene listićima zlata i ružinim laticama. Čini se da je čitav film utemeljen na estetici minjona, makarunsa, torti i luksuznih francuskih kolača. Jer, kolač je, naravno zbog čuvene izjave kraljice, opaska koja se provlači kroz čitav film. Zato, kada ga budete gledali, ako nemate hleba – zna se šta ćete jesti!

I Am Love (2009)

Tilda Swinton je depresivna ruska bogatašica koja na prvi pogled uživa u milanskom životu na visokoj nozi. Međutim, u svoj upeglanosti i idiličnoj familijarnoj priči, ona želi mnogo više od sebe, a i od života. Tako se pojavljuje mladi perspektivni kuvar, koji će joj pomoći da se trgne iz učmalog polusna i zaljubi se, pre svega – u hranu. Beli blistavi tanjiri, sa minimalističkim, prefinjenim i precizno aranžiranim gastronomskim „špecijama“, gde svaki zalogaj budi neko novo osećanje i uviđanje, govore da hrana komunicira i menja nas. U ovom slučaju, na bolje.

Ratatouille (2007)

Crtani film o pacovu koji želi da postane kuvar i ne zvuči toliko ukusno. Međutim, hrana je veoma lepo nacrtana, a dok se priča odvija pod svetlom kulinarske meke – Pariza, zavolećete ovog simpatičnog junaka. Tanjir sa raznim sirevima u vašoj blizini idealna je pratnja dok gledate ovaj crtać, jer ga i sam pacov sve vreme slasno gricka. Da je tajna u malim stvarima i dragocenim sećanjima, pokazaće kraj, te tako spremite tikvice i patlidžane da i vi napravite ovaj francuski klasik.

Willy Wonka and the Chocolate Factory (1971)

Film za sve ovisnike o šećeru koji su uvek maštali da se kao Ivica i Marica izgube u nekoj kući od čokolade. Bizarni slatkiši u vidu lizalica, luši, tajanstvenih kolača u obliku pečurki, i naravno čokoladne reke su na sve strane. I dok se smatra da je film kritika na račun kapitalističkog uređenja umotana u oblandu “filma za decu”, ništa vas ne sprečava da uživate uz njega gosteći se slatkišima. Odbacite ipak standardnu „milku“, ovaj film ima veća očekivanja od vas.

Burnt (2015)

Bradley Copper je zgodni ali i nervozni i ambiciozni kuvar, koji planira svoj veliki come back. Zaronite zajedno s njim u svet kulinarstva, a sve skupa je napeto i koncipirano je kao pravi triler. U njemu svaka kapljica i listić na tanjiru imaju svoje mesto i smisao. Iako je sve što se servira nešto što većina nas nikada neće moći sebi da priušti, scene kuvanja i sam izgled jela zavređuju pažnju. Da li će Adam Jones uspeti da osvoji sve tri Mišelinove zvezdice, i da li je uopšte to najvažnije, otkrićete u ovom filmu gde je svaki zalogaj zlata vredan.

Like Water for Chocolate (1992)

Strasna ljubavna priča između Tite i Pedra glavna su tema ovog filma. Ali, čini se da je glavni lik ipak – hrana! Ona budi istinske emocije kod likova, te tako oni plaču, smeju se i pod njenim uticajem prolaze kroz sijaset izražajnih osećanja. Nije ni čudo kad su na meniju prepelice u sosu od ruža, mole od ćurke sa bademima, rolnice sa sardinama i čorizo kobasicom, čokolada sa hlebom napravljenim od kandiranog voća i vodice pomorandžinog cveta… Mmmmm, da li je još neko ogladneo?

Reklama Najgenijalniji marketinški potezi vlasnika prodavnica Mom I'm Fine On se redovno javlja mami sa puta oko sveta Ljubav u doba FB-a Ljubav u doba Fejsbuka neću napolje Najbolji razlozi zašto da vikendom ne izlazite ·