Knjige i filmovi
KULTURA · film/TV

Kako je pre par sedmica i zvanično potvrđeno da Scorcese i DiCaprio napokon počinju rad na Đavolu u belom gradu po romanu Erika Larsona, toj možda i najočekivanijoj holivudskoj adaptaciji nekog od probranih knjiških predložaka, iskoristićemo kraj leta da vam skrenemo pažnju na četiri valjana romana čije filmske adaptacije tokom jeseni stižu u bioskope.

Slučaj prvi: Bruklin

Zašto knjiga: Bruklin Koluma Toubina (preveo Nenad Dropulić, objavila Laguna) u dobroj meri je jedinstvena pojava; pod krinkom krajnje jednostavnosti u izrazu Toubin kroz priču o mladoj irskoj emigrantkinji koja tokom šezdesetih nekim svojim snovolikim ritmom krči svoj put kroz bruklinsku sirotinjsku rutinu i svakodnevicu zadivljujuće upečatljivo pokazuje kako se silina emocija u izvođenju najveštijih može na svetlo knjiškog dana izneti i drastično tihim glasom i strogo kontrolisanim ritmom pripovedanja. Toubinov Bruklin tako biva diskretan književni eksperiment u doba opšteg senzacionalizma isključivo na prvu loptu.

Zašto film: Na adaptaciji je radio Nick Hornby, glavne uloge tumače Saoirse Ronan i Doomhnall Gleeson, film je na sva moguća usta hvaljen nakon premijere na Sandensu, viđen je, kažu, za oskarovske nominacije, a priča o emigrantskim mukama tokom prethodnih nekoliko meseci samo je dobila na aktuelnosti.

Slučaj drugi: Marsovac

Zašto knjiga: Marsovac Endija Vira (prevela Jana Tufegdžić, objavio EvroGiunti) pravi je mali  fenomen; Vir je nakon niza neuspeha da debitantski roman udomi kod izdavača Marsovca plasirao u nastavcima na blogu, da bi ubrzo krenula jagma holivudskih velmoža za filmskim pravima. Priča o astronautu koji usled, nazovimo je tako, više sile, ostaje sam zatočen na Marsu, dok nadređeni žive u ubeđenju u njegov tragičan kraj pleni pomalo iznenađujućom duhovitošću i zavidnom napetošću i u tim vidno svedenijem narativnim okolnostima.

Zašto film: Ridley Scott, nakon podužeg niza kreativnih promašaja, možda je nanovo kadar da iznenadi na terenu SF spektakla, koji mu je svakako dobro poznat. Tu su i: Matt Damon, Jessica Chastain, Jeff Daniels, Kristin Wiig, Kate Mara…

Slučaj treći: Deveti život Luja Draksa

Zašto knjiga: Ovaj roman (prevela Vera Stošić, objavio Magnet) pre desetak godina doneo je dobrodošli dašak inverzije na planu pododeljka zvanog psihološki triler. Autorka Liz Džensen je na primeru povesti o inteligentnom i donekle problematičnom dečaku koji nakon nezgode završi u komi dok njegova porodica biva razorena dodatnom tragedijom pokazala kako naoko kamerna postavka može da se izrodi u punokrvnu uzbudljivost uz pomoć spremnosti na prikaz mraka dečije i uopšte ljudske psihe i ponovo nenadane duhovitosti.

Zašto film: Nekada prestižni Alexandre Aja, autor briljantne Krvave romanse, godinama niže nedovoljno ubedljive režije, te je na uzorku velikih brojeva moguće da će ovo napokon biti pogodak u metu. Red bi bio. Što se glumačkih imena tiče, Aja se ovog pita odlučio za Jamieja Dornana, Saru Gadon, Aarona Paula, Molly Parker, Barbaru Hershey…

Slučaj četvrti: Svetlo između okeana

Zašto knjiga: Ova knjiga (preveo Marko Mladenović, objavila Laguna), srećno ugnežđena na samoj razmeđi umetničke proze i primetno pitkije književnosti, donosi priču o svetioničaru i njegovoj supruzi-nerotknji, kojima usud u njihovu samoću jednog dana donese čamac s mrtvim čovekom i uplakanom bebom. M. L. Stedman vrlo vešto balnsira na pomenutoj tački razdvajanja, a njenu prozu mirne duše možemo pohvaliti i na račun sveopšte odmerenosti i otmenosti.

Zašto film: Alicia Vikander i Michael Fassbender, treba li dalje pojašnjavati? Ako treba, neka stoji da u filmu glumi i Rachel Weisz, a da je ovo novi film Dereka Cianfrancea, reditelja zapaženih indie ostvarenja više lige – Blue Valentine i Mesto među borovima.

Filmovi o Robinu Hudu Gužva u Šervudskoj šumi: Holivud priprema 4 filma o Robinu Hudu Eddie Redmayne Eddie Redmayne kao žena – pogledajte trejler za film „The Danish Girl“ Wolf-Hall-Episode-Icon-Images_E1_1920X1080 Wolf Hall – nova odlična britanska serija Dead Lake Horror & Wine Festival Spremite se za prvo izdanje Dead Lake Horror & Wine Festivala! · · ·