Filmovi o migrantima (foto: "In This World")
KULTURA · film/TV

Svet još uvek potresa migrantska groznica. Posebno su se stvari zakomplikovale od trenutka kada je u Sjedninjene Američke Države zabranjen ulazak ljudi iz sedam zemalja sa većinskim muslimanskim stanovništvom.

A na velikom ekranu su imigranti i njihove nedaće zaista često prikazivani. Ove teme su se dotakli mnogi veliki majstori filma, a mi ćemo se osvrnuti na neke od njih.
Ali: Fear Eats The Sou

Fassbinderov majstorki film iz 1974. godine. U ovom ostvarenju prikazano je sve, od teškoće kulturne asimilacije, preko netrpeljivosti koja je zaista ružna, do borbe za očuvanje identiteta.

Dancer in the Dark
Jedan od najpoznatijih filmova Larsa von Triera u kojem glumi maestralna Björk. Opisuje se iskustvo Čehinje koja radi u fabrici u Americi i sanja o boljem životu. Ipak, borba sa bolešću i želja da radom zaradi novac koji bi njenoj ćerki omogućio da je ne zadesi ista sudbina, neće baš imati srećan kraj. Radnja filma se odvija 1964. godine.

In This World
Film prati dve izbeglice iz Avganistana koje beže iz kampa u Pakistanu i na putu su do Londona u koji žele da stignu. Dečaci na svom putu ka boljem životu prolaze kroz svakakve nehumane uslove, pošto su ilegalno krenuli na ovo putovanje.

La promesse
Film braće Dardenne je priča o ocu i sinu i njhovim moralnim dilemama vezanim za trgovinu ljudima. U pitanju je eksploatacija migranata bez dokumenata iz Afrike, Azije i Istočne Evrope.

No Fear, No Die
Film koji prati život dva muškarca, migranta u Francuskoj devedesetih godina prošlog veka i otuđenje koje je nastalo usled toga. Surov i iskren film pruža uvid u nehumane uslove mnogih migranata.

America America
Ostvarenje iz 1963. godine čiji je režiser Elia Kazan. Inspiraciju za film je dobio iz života svog strica, koji je kao prvi član njegove porodice iz Grčke emigrirao za Ameriku. Ovo je jedan od najpoznatijih filmovima o životu imigranata.

coverafterparti Kontroverzni „Afterparti“ premijerno na FEST-u H2SpecialsCH203eyesv001 Druga sezona serije „HUMANS“ T2: TRAINSPOTTING Filmski februar fest_gledaj_03_horizontalni Počinje prodaja karata za 45. FEST · ·