cover
KULTURA · film/TV

Od biografskog prikaza poznate slikarke, preko posmatranja kritičnog trenutka u životu fiktivne tinejdžerke, pa sve do osvetoljubive sage jedne ogorčene majke-ubice, podsetite se nezaboravnih ženskih likova na filmu.

MalènaMalèna

Iz perspektive dvanaestogodišnjeg dečaka pratimo lik fatalne zavodnice, koja zapravo nije ni svesna svoje lepote i utiska koji ostavlja na druge. Monica Bellucci, glumi ovu prelepu i misterioznu ženu, prema kojoj vlada opšta ljubomora i zavist. Reditelj Giuseppe Tornatore, prikazujući lik Malène kao žrtve društva, govori o jednom licemernom okruženju, punom lažnog morala i predrasuda.

Frida KahloFrida

Na originalan i uzbudljiv način rediteljka Julie Taymor uspela je da nam približi lik i delo čuvene meksičke slikarke. Selma Hayek u glavnoj ulozi oživela je Fridu, i uvela nas u njen život koji nije bio nimalo lak i jednostavan. Borbeni duh umetnice, koja je prošla kroz mnoge fizičke muke i emotivno teške situacije, pokazuje da stvaralačka snaga i večita borba za kreativnošću nikada ne nestaju.

Juno MacGuffJuno

Kompleksan portret jedne tinejdžerke perfektno je ostvarila glumica Ellen Page. Već dovoljno kompleksan život svake šesnaestogodišnjakinje dodatno komplikuje neplanirana trudnoća koja svojeglavu Juno tera da prerano odraste. Jason Reitman, reditelj ovog filma, uspeo je da na uverljiv način prikaže mladu devojku sposobnu da donosi zrele i krucijalne odluke.

Nina SayersBlack Swan

Filmsko ostvarenje Darrena Arenofskog, koje ljudi ili obožavaju ili preziru, uvodi nas u ambiciozan i surov svet baleta. Natalie Portman u glavnoj ulozi glumi prima balerinu Ninu koja se bori za svoju poziciju. U hororičnoj atmosferi ona će se od krhke, labilne i nesigurne osobe transformisati u neustrašivu silu. Više nego bukvalno, ovaj film treba posmatrati kao metaforu o umetničkoj težnji ka savršenstvu.

Jackie BrownJackie Brown

U krimi-trileru, gde obično muškarci bivaju glavni, Tarantino obrće situaciju i postavlja Pam Grier, iliti Jackie Brown, u žižu dešavanja. Ona će domišljatošću i lukavošću nadigrati sve. Zaboravite podelu na “dobre” i “loše”, “pozitivne” i “negativne” likove, jer ovde nema opštih mesta. Sve vreme navijate za Jackie, i kada se na kraju odvozi kolima sa torbom punom novca, sve što želite jeste da se nađete na suvozačkom sedištu.

Katniss EverdeenThe Hunger Games

U jednom od najgledanijih filmskih trilogija ikada, Jennifer Lawrence upečatljivo je oživela heroinu Katniss. To daje nadu da će nadolazeće generacije mladih dama shvatiti da je budućnost u njihovim rukama, jer film pokazuje da i u borbi na život i smrt uvek može postojati lojalnost i empatija. I nije samo ljubav ta koja pobeđuje, već otpor prema sistemu i neprihvatanje nepravedno nametnutih pravila.

The Bride, Beatrix Kiddo, Black MambaKill Bill

Još jedno ostvarenje Quentina Tarantina, ovog puta uz obilje krvi i mrtvih na sve strane, pokazuje šta će sve lik koji tumači Uma Thurman učiniti da istera pravdu i pronađe ćerku. Ona je nemilosrdna i izričita u svojim namerama, pa joj niko neće tako lako stati na put. Neretka surovost nije njena jača strana, ali istrajnost svakako jeste.

Mildred HayesThree Billboards Outside Ebbing, Missouri

Pre dva dana Frances McDormand je po drugi put zasluženo dobila Oskara za glavnu žensku ulogu, i to za lik Mildred. Teška priča, koju je reditelj Martin McDonagh savršeno obmotao svojim prepoznatljivim crnim humorom, vodi nas u zabačeno mesto gde će se Mildred pobuniti protiv vlasti i sistema, ali pre svega protiv opšte inertnosti sugrađana. Drska, bezobrazna, bez pardona i obzira, nasmejaće vas i rasplakati u svojoj ličnoj borbi da se suoči sa tragičnim gubitkom.

housecards-768x432 Prvi trejler za poslednju sezonu serije „House of Cards“ 5a9cce62487ff938008b4592-960-649-cover „Oblik vode“ trijmfovao na 90. dodeli Oskara (foto mpaa.org)-cover Zlatno doba televizije Casablanca Svi dobitnici Oskara za najbolji film u jednom videu · · · · · · ·