Recenzije filmova - Bruklin i Dankinja
KULTURA · film/TV

Producenti su imigraciju i transseksualnost, koje ostavljaju dubok trag u životu mnogih ljudi, neopravdano uklopili u korpus neželjenih filmskih tema.

Imigracija se u Holivudu više povezuje sa politikom nego sa ličnim osećanjima. Transseksualnost je, s druge strane, u najboljem slučaju kontroverzna, a u najgorem tabu. Dakle, opet nešto što ne obećava mnogo publike.

Zanemarivanje ove dve teme omogućilo je da se njima, u dva nova filma, hrabro pozabave reditelji John Crowley i Tom Hooper.

Bruklin (Brooklyn)

Na prvi pogled Crowleyjev film Bruklin ne predstavlja ništa epohalno. To je priča o mladoj Irkinji iz sredine prošlog veka koja, pritisnuta beznadežnom situacijom u rodnom gradu, odlazi u veliki Njujork da potraži sreću. Nije teško zamisliti producente koji odbijaju predlog za snimanje ovog filma, jer se sinopsis čini toliko običnim i prepunim opštih mesta da ostavlja utisak kako gotovo sigurno ne može ponuditi ništa novo, a kamoli film koji će se urezati u pamćenje.

Bruklin je, zahvaljujući tome, postao i film koji još jednom dokazuje da uz dobrog reditelja i scenaristu najobičnija priča može postati remek-delo. Crowleyju (Boy A) je to pošlo za rukom zato što nijednog trenutka nije pretenciozan. On priču ne shvata globalistički ozbiljnom, iako ona to jeste, već ličnom, intimnom.

Sjajan scenario za film napisao je Nick Hornby, oslanjajući se na istoimeno književno delo Colma Tóibína. Njegov rad ignoriše trend koji je poslednjih godina doveo do velike političke usiljenosti filmskog stvaralaštva, pa uspeva da pažljivo i iskreno opiše dušu imigranta skrhanog nostalgijom. Glavnu junakinju odlično je oživela glumica Saoirse Ronan, što sve zajedno dovodi do pitko napisanog i režiranog prikaza mlade žene sukobljene sa brojnim, skupim životnim iskušenjima.

U filmu Bruklin ništa nije preko mere. Nijedan kadar, nijedna rečenica, nijedna reakcija. I ništa ne izlazi iz okvira klasičnog, bajkovitog filma koji ima jasan i uspešan melodramski cilj. Upravo je to prelepo potenciranje jednostavnosti, na koju se pomalo zaboravilo u vreme hvale vredne ali sveprisutne angažovanosti, donelo ovom filmu tri nominacije za Oskara i nijednu osvojenu statuetu.

Dankinja (The Danish Girl)

Potpuno drugačijem problemu slično je pristupio reditelj Tom Hooper u filmu Dankinja. Daleko od Amerike, u gradskom okruženju Kopenhagena, Hooper kroji priču o slikaru Einaru Wegeneru, jednom od prvih muškarca koji je pokušao da promeni pol u dvadesetim godinama prošlog veka.

Hooper (The King’s Speech, Les Misérables) ni ovde nije odustao od autentičnog stila, koji ga čini sposobnim da junake filma često pozicionira u trećinu ili četvrtinu kadra i da, uprkos takvoj kompoziciji, ostane miljama daleko od amatera. Oko filma, koji je delimično zasnovan na istinitim događajima, on je okupio sjajne glumce i oslonio se na maestralnu fotografiju Dannyja Cohena, koja i sama podseća na slikarsko delo.

I baš kao što Hooper rediteljskim zahvatima držanjem glavnih junaka bliže ivici kadra plastično ilustruje njihovu marginalizaciju u društvu i životu, tako i glavni glumci bez straha vladaju svojim zadatkom. Eddie Redmayne i Alicia Vikander besprekorno su oživeli bračne partnere koji se udaljavaju jer jedan od njih otkriva da je istog pola kao i drugi. Redmayne posebno pleni načinom na koji je ovladao ženstvenošću, dok je Vikanderova zaista ostvarila ulogu vrednu Oskara (koji je i dobila).

Ako je ovaj film igde slab, onda je to u scenarističkoj karakterizaciji glavnog junaka/junakinje čija se nesigurnost u identitet razvukla na previše filmskog vremena i obeležila osobinama koje previše podsećaju na patologiju ne samo sa telesnog, već i psihološkog aspekta. Ta nemogućnost filma da detaljno i sa potpunom jasnoćom obradi i iskomentariše psihijatrijski veoma zahtevnu i bitnu temu nadomeštena je emocijama, koje su, srećom, u većoj meri filmične i pošteđene patetike.

Evolucija Betmena Kako je tekla evolucija priče o Batmanu Bridget Jones's Baby Ona se vraća luđa nego ikada – pogledajte trejler za „Bridget Jones’s Baby“ "Betmen protiv Supermena: Zora pravednika" od sutra u bioskopima „Betmen protiv Supermena: Zora pravednika“ od sutra u bioskopima Thelma and Louise Top 8: Filmovi o putovanjima · · ·