Filmovi
KULTURA · film/TV

Zašto natpis “zasnovano na istinitoj priči” koji vidimo na početku filma dodaje čitav novi sloj nekom delu? A zašto nas takve priče privlače? Donosimo vam listu filmova koji su inspirisani stvarnim događajima, a čije premijere nestrpljivo iščekujemo.

1. The Stanford Prison Experiment (jul 2015 )

Napeta drama o psihološkom eksperimentu doktora Philipa Zimbarda 1971, u okviru kog je testirao ponašanje ljudi u uslovima zatvora, kako bi video kako subjekti reaguju na moć. Michael Angarano , Ezra Miller i Tye Sheridan igraju dobrovoljce koji pristaju da provedu neko vreme u lažnom zatvoru, nesvesni koliko će im se životi nakon tog iskustva promeniti zauvek.

2. The End of the Tour (jul 2015)

Jason Segel igra pisca Davida Fostera Wallacea, jednog od najboljih pisaca u 21. veku. Film prati Wallacea na turneji nakon objavljivanja romana Infinite Jest, deceniju pre nego što će izvršiti samoubistvo.

3. Straight Outta Compton (avgust 2015)

Film o nastanku rep grupe N.W.A. Originalni članovi grupe Ice Cube i Dr. Dre su producenti ovog filma.

4. Pawn Sacrifice (septembar 2015)

Toby Maguire igra šahovskog genija Bobbyja Fishera, a film se bavi čuvenom partijom protiv Borisa Spaskog 1972. godine.

5. Black Mass (septembar 2015)

Johnny Depp igra kriminalca Whiteyja Bulgera, jednog od najozloglašenijih mafijaških šefova u Bostonu. 1975. počinje da radi za FBI kao doušnik, ali će ubrzo pobeći pred zakonom. Uhapšen je 2011. i trenutno služi zatvorsku kaznu na Floridi zbog iznude, pranja novca i prodaje oružja.

6. Everest (septembar 2015)

Film je zasnovan na knjizi “Into Thin Air” Johna Krakauera, posle ekspedicije na najveći vrh na svetu tokom koje je živote izgubilo osmoro ljudi. Jake Gyllenhaal i Jason Clarke igraju vođe dve ekspedicije na Everest.

7. Legend (oktobar 2015)

Tom Hardy igra blizance Ronalda i Reginalda Kreya, najpoznatije britanske gangster. Iako su u javnosti bili poznati kao vlasnici noćnog kluba, dvojica braće su predvodila organizovani criminal u Londonu.

8. The Walk (oktobar 2015)

Ako ste gledali dokumentarac Man on the Wire, onda ste upoznati sa pričom o francuskom hodaču na žici, Phillipu Petitu.

9. Bridge of Spies (oktobar 2015)

Steven Spielberg je režirao dramu o advokatu (Tom Hanks) koji je poslat da pregovara o oslobađaju američkih zatvorenika tokom Hladnog rata.

10. Suffragette (oktobar 2015)
Politička drama o ženskom pokretu sufražetkinja krajem 19. veka. Carey Mulligan igra glavnu junakinju, mladu političku aktivistkinju, a Meryl Streep je Emmeline Pankhurst, vođu sufražetkinja.

Food Film Fest Food Film Fest: Gastronomsko-filmske poslastice na Festivalu evropskog filma Palić Magic Mike Do gole kože: Najpoznatiji filmovi o striptizu COM-AnthonyBourdain-Photo1cover Anthony Bourdain: 10 omiljenih filmova Leonardo di Caprio u drami o opstanku – pogledajte trejler filma “The Revenant” Leonardo di Caprio u drami o opstanku – pogledajte trejler filma “The Revenant”