Južni vetar plakat
KULTURA · film/TV

Da je repertoar bioskopa šarolik, nije ništa čudno, ali da su filmovima različitih žanrova toliko visokog kvaliteta kao ove jeseni, e na to već nismo navikli. Predstavićemo vam jedan horor, jedan domaći akcioni film, jednu komediju i jedan biografski film o popularnom rok muzičaru. Nećete pogrešiti ako pogledate bilo koje od ovih ostvarenja, a naša preporuka je da svakom od njih date šansu.

JUŽNI VETAR

Evo još jednog filma koji Beograd tretira na antibeogradski način. S obzirom na to da znamo da u ovom gradu ne operišu Hello Kitty mafija i Jednorog mafija, onda na osnovu trejlera i veoma uspešne medijske kampanje možemo da tvrdimo da pred sobom imamo visokooktanski akcioni festival. Miloš Avramović nije debitant, i pripada Kresoja/Andrić prominentnoj školi koreditelja u Paradi ili u TV seriji Folk, a svoj prvi film Krojačeva tajna snimio je pre 12 godina. Ovog puta, uz izvanrednu glumačku ekipu imamo novo deljenje karata u kriminalnoj ravni srpske prestonice. Pozorišna veza ovo nije, čak je i bliže Majkl Manovom remek-delu Heat.

Miloša Bikovića u poslednje vreme gledamo češće u ulogama na ruskom jeziku, međutim, u ovom filmu nema ni Mir-Jam ni Tirketa i Moše. Biković ili Petar Maraš, pripadnik jednog od klanova koji pokušava da započne život s devojkom u svom stanu. Kako to već obično biva, zbog nesporazuma ili gluposti ili brljavosti, započinje globalan klanovski sukob koji preti da se proširi na ceo grad. Prvoklasne akcione scene, samoubilačke vožnje brzih automobila i Bikovićeva ležernost obeležje su ovog izuzetnog filma.

Nažalost, ovo je i poslednji film koji je snimio nedavno upokojeni Nebojša Glogovac. Tu su i Srđan Todorović, Dragan Bjelogrlić, Bogdan Diklić, Miloš Timotijević. Ženski likovi su u deficitu, ali treba obratiti pažnju na već poznatu Jovanu Stojiljković. Film koji se zove kao jedan od najpoznatijih bendova iz regiona ne može da omane.

Početak prikazivanja: 25. oktobar

ART VISTA d.o.o.

NOĆ VEŠTICA

Davne 1978. pojavio se ovaj film koji je uzdrmao i redefinisao horor žanr. Brutalni ubica pod maskom postao je inspiracija za nekoliko veoma uspešnih franšiza sledećih dvadeset godina poput Petak 13, Strava u ulici Brestova, Znam šta ste radili prošlog leta i svakako Vrisak. Džon Karpenter i njegova zvezda Džejmi Li Kertis stvorili su istoriju. Prvi je postao kralj B filmova kasnog Novog Holivuda, dok je ova druga morala da čeka drugi deo Noći veštica da bi postala opšte poznata i priznata glumica.

Danas Li Kertisova ima šezdeset godina i odlučila je da se pojavi u istoimenom filmu koji se još jednom bavi Majkom Majersom, možda najpoznatijim filmskim ubicom. Nije naodmet da se stariji prisete nekih davnih vremena i oštrih noževa, a mladi da vide šta je starije toliko uzbunjivalo i plašilo.

Početak prikazivanja: 25. oktobar

TARAMOUNT film

POLICAJAC IZ BELVILA

Poslednjih godina među mlađima postoji neverovatno prepoznavanje francuskog filma Nedodirljivi kao jednog od najvećih ikada. Prirodno, rogobatni Omar Si je bio tajno oružje ove gorke melodrame. Dosta godina kasnije, šarmantni Francuz ovog puta je glavno oružje urnebesne komedije Policajac iz Belvila.

Naravno da je u pitanju referenca na poznatijeg „rođaka“ Edija Marfija i film Policajac sa Beverli Hilsa, pa samim tim je nemogućnost prilagođavanja dve suprostavljene kulture glavna tema filma koja je ponekad poprilično smešna a ponekad bolno istinita. Čini se da Evropa nikad nije bila dalja od SAD, a ovaj film sve to ismeva na fin način.

Početak prikazivanja: 1. novembar

BLITZ

BOEMSKA RAPSODIJA

Posle mnogo kontraverzi zbog inicijalne ideje da Saša Baron Koen igra Fredija Merkjurija i menjanja kursa filma u moguću samoparodiju, reditelj Brajan Singer, nekad veliki igrač na silaznoj putanji, pokazao se kao siguran izbor. Iako je sam život Fredija Merkjurija dobar deo sedamdesetih i početka osamdetih bio samoparodija, tj. u vreme tranzicije Queen iz soft metala u pop, fokus filma je na trijumfalnom koncertu koji je bend napravio na Live Aidu 1985.

Rami Malek (Mr. Robot) u ulozi Merkjurija je odličan, tako da nam samo ostaje da pogledamo ovaj dugo najavljivan film o umetniku čije bivstvovanje dokazuje onu rečenicu „život je čudniji od fikcije“. I konačno ćemo da saznamo da li je trač žurka s patuljcima s kokainom na glavi koji su se šetali između gostiju velikog Fredija u najrazmetljivijoj fazi. Sledeće godine nas očekuje biografski film o Eltonu Džonu. Ko preživi, pričaće.

"Mile 22" Bioskopska preporuka: Mark Volberg u akcijašu „Milja 22″ Naslovna fotografija - The River of Kukamas MikroFAF: 5 filmova koje ne bi trebalo da propustite 016156 10 godina City Magazina: Domaći filmovi koji su obeležili epohu naslovna Top 11 uloga Milene Dravić · · ·