Bioskop za kraj maja
KULTURA · film/TV

Maj je pri kraju, a u bioskopima nikad više filmova. Evo pregleda aktuelnog repertoara, sa posebnim akcentom na nastavak „Dedpula“ i novi film Vesa Andersona.

Dedpul 2 (Deadpool 2)

Kakav je Dedpul 2? Baš dobar. Poklonici prvog dela neće biti razočarani nastavkom – još jednom je kliknulo sve što treba. Vejd Vilson, alijas Dedpul, u punom je zamahu, a Rajan Rejnolds raspoloženiji nego ikad da zabavi i razgali gledaoce. Zaplet dvojke je veoma jednostavan, mada obogaćen brojnim ukrasima i citatima iz popularne kuture – sa posebnim akcentom na Marvelov stripovski/filmski univerzum.

Humor je i dalje britak, često prelazi granicu dobrog ukusa, što je, naravno, ono po čemu je Dedpul i prepoznatljiv. U nekim aspektima nastavak čak i prevazilazi izvornik: kompaktnija je ovo i usredsređenija vožnja, nema one povremene usiljenosti koja se mogla osetiti u prvom filmu. Promena reditelja nije naškodila serijalu, a Dejvid Lič (poznat po filmovima Džon Vik i Atomska plavuša) pokazao se kao dostojna zamena za Tima Milera. Pored Rejnoldsa i poznate ekipe (u kojoj je i naš Stefan Kapičić koji pozajmljuje glas i pokrete Kolosu), tu su i  nova lica u glumačkoj podeli: pre svih Džoš „Tanos“ Brolin kao Kejbel, Džulijan Denison kao Rasel i Zazi Bits kao Domino. Sve u svemu: krvavo dobra zabava, nema šta.

Ostrvo pasa (Isle of Dogs)

Nova animacija Vesa Andersona je, ne sporim, simpatičan film. Doduše, nije onoliko dobar koliko Fantastični gospodin Lisac, ali drži pažnju i poseduje taj neodoljivi andersovski indi šarm. Radnja Ostrva pasa je smeštena u Japan… Nakon što vlast naredi da svi psi budu proterani iz grada na ostrvo puno đubreta, jedan dvanaestogodišnji dečak kreće u akciju spašavanja svog psa Spota. Avantura sledi. I nije to loša avantura. Stop-moušn animacija je lepa, uglavnom veoma efektna. Psi dosta pričaju o svemu i svačemu (ipak je ovo film Vesa Andersona). Vreme brzo prođe. Mada, definitivno, ovo nije jedan od boljih Andersonovih filmova i može mi se zameriti nedostatak poleta. Psima su glasove pozajmili Brajan Krenston, Edvard Norton, Bila Mari, Džef Goldblum i drugi glumački favoriti, tu nema greške. Ovo jeste pre svega film za stariju publiku (ipak je Ostrvo pasa otvorilo 68. Berlinale), mada će prijati i nešto starijim mališanima sa naglašenijom intelektualnom crtom.

Florensina knjižara (The Bookshop)

U bioskopima su čak dve retro drame čija se radnja vrti oko knjiga (i koje su zasnovane, sasvim prikladno, na popularnim romanima). U pitanju su ostvarenja Florensina knjižara i Društvo za književnost i pitu od krompira sa Gernsija. Oba film su produkcijski solidna, mada prilično dosadnjikava i suštinski nepotrebna. Špansko-britansko-nemačka koprodukcija Florensina knjižara u režiji Izabel Koikse primetno zaostaje za istoimenim romanom Penelopi Ficdžerald na kome je zasnovana. Pristojno je sve to, urađeno na zavidnom zanatskom nivou, lepo kostimirano i odglumljeno. Opet, istovremeno je i prilično šuplje, a ekranizaciji definitivno nedostaje uzbuđenja i zaokruženosti. Nema prave drame, tragizam nikada ne postigne željeni intenzitet pošto je postavka previše mlaka kako bi izazvala „buru u duši“. Uz sve to, nikako ne mogu da shvatim to fetišizovanje Bila Naja. On je, kao, seksi matorac? Je li to zamisao? Svašta, zaista. Emili Mortimer je solidna, mada nedovoljno iskorišćena – a to važi i za Patrišu Klarkson kojoj je ovde zapala nezahvalna i krajne jednodimenziolna uloga bahate bogatašice.

Društvo za književnost i pitu od krompira sa Gernsija (The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society)

Društvo za književnost i pitu od krompira sa Gernsija režirao je Majk Njuel, čovek koji nam je podario film Četiri venčanja i sahrana, pa sam se ponadao da će biti bolji u odnosu na film Izabel Koikse. Prevario sam se. Zapravo, u poređenju, Florensinu knjižaru sam lakše podneo. O čemu se radi u Njuelovom filmu? Drugi svetski rat se nedavno završio, traume su još sveže. Mlada spisateljica Džuli Ešton (glumi je zvezda u usponu Lili Džejms) saznaje da je na britanskom ostrvu Gernsi, tokom nemačke okupacije, osnovano Društvo za književnost i pitu od krompira. Džuli napušta London, odlazi na ostrvo i počinje da kopa po prošlosti. Slede dosadne scene u kojima se Džuli zbližava sa članovima Društva, pa onda, kao, preokret tokom koga saznajemo „mračnu tajnu“ (dosadno!) i pri kraju, naravno, deo u kome Džuli ostavlja svog bogatog verenika Amerikanca zato što shvata da se zaljubila u nekog odrpanka u pocepanom džemperu. U pozadini se vrzma i Metju Gud, koji srećom glumi geja, pa nije jedan od kandidata za Džulinog mladoženju.

game-of-thrones-2-1680x1120-1000x500 Ko će umreti u osmoj sezoni „Igre prestola“? first-trailer-andy-serkis-mowgli Pogledajte trejler za novu filmsku verziju „Knjige o džungli“ keanu-reeves-winona-ryder-couple-up-for-destination-wedding-movie-ftr Kijanu Rivs i Vinona Rajder su zvezde romantične komedije „Destination Wedding“ houston-doc Vitni: Pogledajte trejler za dokumentarac o slavnoj pevačici · ·