page-cover-premijer
KULTURA · film/TV

Krajem ovog meseca i početkom sledećeg očekuje nas nekoliko veoma zanimljivih bioskopskih premijera. Prvo ćemo imati priliku da pogledamo dva ostvarenja za decu, domaći igrani film „Zlogonje“ i strani animirani film „Stopalići“, a ubrzo nakon toga, 4. oktobra, u bioskope stižu i dva akcijaša, superherojski film „Venom“ sa Tomom Hardijem u naslovnoj ulozi i osvetnički film „Pepermint“ u kome glumi Dženifer Garner.

Saznajte šta možete očekivati od svakog od ovih filmova u nastavku teksta…

ZLOGONJE

Dečji film je voćka čudnovata u vremenu dominacije korporativnih animiranih filmova koji su tendenciozno uzeli tapiju na svako detinjstvo. Takođe, živimo u vremenu socijalnog pritiska za prebrzim odrastanjem, odatle brutalna televizijska takmičenja mladih talenata. Stvara se utisak da je detinjstvo prokazan period stasavanja, pa je samim tim one prave filmove za decu problem nabrojati na prste jedne ruke. One prave poput Sedmog kontinenta Dušana Vukotića, Agi i Ema Milutina Petrovića i Princa od papira Marka Kostića. Srećom, stasava nova generacija čiji je odličan predstavnih Raško Miljković, čiji debi upravo pripada rasnom i tradicionalnom žanru dečjeg filma u svakom smislu.

Jovan ima problem parcijalne cerebralne paralize, pa je samim tim introvertno odabrao svet mašte za mesto utehe. Milica je devojčica koja u školi sedi pored njega, što je svakom pretpubertetskom dečaku poprilično „bljak“. Međutim, njih dvoje ostvaruju vanrednu komunikaciju i s lakoćom se prebacuju iz uobrazilje u stvarnost i obrnuto. Realni problemi se mešaju s imaginarnim (na tragu filma Nebeska stvorenja Pitera Džeksona) i Jovan je, kao superheroj, primoran da se uhvati u koštac s pravom vešticom koja je slučajno i Miličina majka. Ključ filma je naravno dečja mašta i pravo na detinjstvo, pa ne čudi da su Zlogonje već obišle neke atraktivne svetske festivale, a na sijaset se tek spremaju. Dokaz da se u ovoj zemlji događaju i neke lepe i plemenite stvari.

Početak prikazivanja: 27. septembar

Taramount

PEPERMINT

Odavno smo već zaboravili na Dženifer Garner od kada se razvela od Bena Afleka. I njen komičarski talenat (13 u 30), ali i njenu spremnost da iznese i najzahtevnije akcione scene (TV serija Alias ili film Elektra). Kako vreme ne štedi nikoga, Garnerova je došla na teren na kome su bile i Đina Dejvis (Long Kiss Goodight) ali i Anđa Džoli (Salt). Znači, akcione heroine s mnogo testosterona. Ovog puta imamo atraktivnu priču o buđenju iz kome i shvatanje da nema više ni muža ni ćerke. Čista, nepatvorena osveta, u kojoj sistem brani ubice, uvek je zabavno filmsko štivo, a za Garnerovu i moguća karta povratka u prvu ligu.

Početak prikazivanja: 27. septembar

Blitz Film & Video Distribucija d.o.o.

VENOM

Za vanzemaljski entitet Venom saznali smo iz Spajdermena 3 kad Tobi Megvajer shvata da ova bizarna crna želatinasta masa izvlači iz njega nešto bezobrazno što devojke najviše vole. Ovog puta je ovaj Marvelov arhenegativac dobio priliku da postane više nego ozbiljna franšiza. Enter Tom Hardi, onaj bezobrazni glumac koga devojke najviše vole, i evo nam vizuelno i narativno fascinantne priča o novinaru kome crna masa ne dâ mira i pretvara ga u nezadrživu mračnu silu. Evo malo Kick Assa, evo malo Deadpoola, zabava i akcija za sve uzraste i stanja svesti. Tu je i lepa Mišela Vilijams kao ljubavni interes, a i Riz Ahmed kao komični odmak. Pravi jesenji hit.

Početak prikazivanja: 4.oktobar

Con Film d.o.o.

STOPALIĆI

Inverzija premise je uvek zahvalni filmski trik. Ovog puta imamo naseobinu Jetija ili Bigfuta koji žive pitoresknim životom u svojim snežnim zabitima, a mit o nekim odvratnim čovecima s nestvarno malim stopalima je štivo da se plaše mladunci. Film, kako izgleda svet iz perspektive Jetija, može da bude jedan od najboljih ove godine a i nekoliko unazad kada se čini da su dobre ideje odavno presahle.

Početak prikazivanja: 27.septembar

Blitz Film & Video Distribucija d.o.o.

DANI IZRAELSKOG FILMA Dani izraelskog filma u Dvorani KCB-a landscape-1496930924-best-lgbt-movies-credit-everett-collection 10 najboljih LGBTQ filmova svih vremena BREAKFAST AT TIFFANY'S 1961 Paramount film with Audrey Hepburn Zanimljivosti o filmu “Doručak kod Tifanija” koje niste znali naslovna filmovi Brz pregled bioskopskog repertoara · · · ·