cover1
KULTURA · film/TV

Ovoga meseca nas očekuje bogat filmski repertoar. Upoznajte se sa nekim od najboljih ostvarenja koji će početi da se prikazuju u bioskopima u aprilu.

1. Procep (Taramount film)

Zvanično prvi naučnofantastični film u novijoj srpskoj istoriji, koproducentski je konglomerat preciznih žanrovskih stereotipa. Kako je u pitanju misterija uobičajena za ovakve filmove (kosmonaut se neobjašnjivo pojavi u trošnoj kući), ono što dodaje ukus jeste činjenica da je film snimljen u okolini Pančeva (iako se ne insistira na lokalizmima), da glumi nekoliko vrlo zapaženih srpskih glumaca (Mićanović, Murić, Vukićević) pored međunarodne ekipe koju predvode američki glumci Ken Fori i Monte Markam i slovenačka glumica Katarina Čas.

Naš Dejan Zećević je tokom svoje raskošne rediteljske karijere imao izlete u horor i apsurdne komedije, tako da je film režiran precizno, jezgrovito i svojstveno žanru. Klaustrofobičan, s brzim i neočekivanim obrtima, motivacijama i odnosima među likovima, Procep je svakako vredan pažnje kao retka biljka u domaćem filmskom polju oportunističkih komedija i nihilističkih melodrama.

Uloge: Ken Fori, Katarina Čas, Dragan Mićanović, Monte Markam, Denis Murić

Režiser: Dejan Zečević

Žanr: naučna fantastika

Datum početka prikazivanja: 28. april www.cineplexx.rs

2. Mladost (MCF MegaCom Film)

Italijanski reditelj Sorentino je u srednjim četrdesetim, a skoro da mu je svaki film magnum opus. Da li je to zbog drugovanja s Emirom Kusturicom, ili zbog talenta, njegov poslednji film Mladost hodi utabanim stazama prethodnika Velika lepota kad je u pitanju preispitivanje proćerdanih života dekadentnih umetnika i bonvivana. Ovog puta imamo Majkla Kejna (po sopstvenom priznanju, omiljena uloga u karijeri) i Harvija Kajtela u švajcarskim toplicama u večitom solilokviju o sopstvenom značaju kompozitora, odnosno reditelja.

Ova filosofska komedija ima dovoljno gorčine crne kao soc kafe koju je pio Sartr, ali ima i trapavih i šarmantnih šala koje navode na opšte mesto svih velikih filmova – „bolje izgoreti nego se ugasiti‟. Mladost je film koji će mladi prihvatiti kao savremeno glumačko i rediteljsko remek-delo o svetskom bolu, dok će stariji možda sklanjati glavu u stranu preplašeni sopstvenom hipohondrijom, gerijatrijom i prolaznošću lepote i uzvišenosti.

Uloge: Majkl Kejn, Harvi Kajtel, Rejčel Vajs, Pol Dano

Režiser: Paolo Sorentino

Žanr: drama, komedija

Datum početka prikazivanja: 7. april www.cineplexx.rs

3. Knjiga o džungli (Taramount film)

Izvorni Diznijev crtani film iz 1967. jedan je od najvoljenijih animiranih filmova, kako zbog živopisnih likova iz književnog izvornika Rajdara Kiplinga tako i zbog džez intoniranog izvornika. U ovo postpostmoderno vreme, uvek može bolje i više, pa je Džon Favr (bogati Monikin dečko iz Prijatelja i reditelj prva dva Gvozdenka) pokušao da uz pomoć 3D i CGI napravi još autentičniju verziju u realističkom duhu. Druženje dečaka i opasnih živuljki oko njega nikad nije izgledalo zavodljivije i šarenije.

Uloge: Skarlet Džohanson, Idris Elba, Ben Kingsli

Režiser: Džon Favr

Žanr: avantura, fantazija

Datum početka prikazivanja: 14. april www.cineplexx.rs

4. Priča nad pričama (MCF MegaCom Film)

Pre više decenija bila je uobičajena koprodukcija evropskih zemalja kad su u pitanju skupi i raskošni projekti. Danas imamo više nego neobičnu bajku koja ne duguje šrekovskom postmodernizmu već vodviljskom lošem ukusu koji je i geografski i duhovno bliži našem humoru. U pitanju je još jedna priča o začudnim kraljevstvima, prinčevima i princezama, neobičnim bićima, prestolima s usudom. Sve to s mnogo međunarodnih filmskih zvezda, pa će ovde biti osećaja prave braće Grim a mnogo manje saharinskih i rigidnih diznijevskih filmova. Povedite dete u bioskop da vidi jednu sasvim drugačiju bajku.

Uloge: Selma Hajek, Vinsent Kasel, Džon Rili, Tobi Džons

Režiser: Mateo Garone

Žanr: fantazija

Datum početka prikazivanja: 14. april www.cineplexx.rs

5. Te lude osamdesete (Blitz Film & Video Distribucija d.o.o.)

Taman kad smo se zapitali šta se desilo s Ričardom Linklejterom posle Odrastanja, stiže nam urnebesna i atipična tinejdžerska komedija, svojevrstan nastavak rediteljevog „slacker‟ hita s početka devedesetih – Dazed and Confused, koji se bavio sedamdesetim. Sada je prilika da posle više od dve decenije vidimo šta se desilo s našim omiljenim likovima kad su krenuli na studije, ali osamdesetih. Urnebesno.

Uloge: Zoi Deč, Tajler Heklin, Rajan Gucman, Blejk Džener, Dora Medison

Režiser: Ričard Linklater

Žanr: komedija

Datum početka prikazivanja: 21. april www.cineplexx.rs

6. Hardcore Henry (Blitz Film & Video Distribucija d.o.o.)

Hardcore Henry prvi je film u istorij kinematografije koji je snimljen iz prvog lica, odnosno kadriran iz perspektive glavnog junaka. Na ovaj način publika stiče utisak da se dešavanja u filmu prate „iz glave“ glavnog protagoniste. Dok gledate ovaj film imaćete utisak da ste glavni lik u igrici.

Film Hardcore Henry je jedno od najoriginalnijih hard core ostvarenja u poslednje vreme. Ti si heroj u ovom filmu!

Srećno Henry. Sigurno će ti trebati…

Uloge: Šarlto Kopli, Danila Kozlovski, Hejli Benet

Reditelj: Ilja Naišuler

Žanr: akcija, avantura, naučna fantastika

Datum početka prikazivanja: 14. april www.cineplexx.rs

7. Zločinački um (Distributer: Blitz Film & Video Distribucija d.o.o.)

Rajan Rejnolds i Kevin Kostner zajedno u akcionom trileru u kojem neće nedostajati jurnjave automobila, pucnjave i intrige! Radnja se vrti oko neobičnog projekta američke vlade u kojoj okorelom, opasnom  i nepredvidivom osuđeniku na smrt usađuju sećanja, tajne i sposobnosti poginulog CIA agenta kako bi dovršio važan zadatak koji će sprečiti katastrofu svetskih razmera. Priča je o pravom čoveku u pogrešnom telu.

Uloge: Kevin Kostner, Rajan Rejnolds, Gal Gado, Elis Iv

Režija: Ariel Vromen

Žanr: akcija, triler

Datum početka prikazivanja:  28. april www.cineplexx.rs

Batman Top 5: Svi Betmeni naših dana Me Before You Pogledajte trejler za dirljivu romantičnu priču „Me Before You“ Kerol Lezbejska ljubavna priča „Kerol“ od sutra u bioskopima Batman vs. Superman Filmski obračun: „Betmen protiv Supermena: Zora pravednika“ ·