Ready_Player_One_SBgr5
KULTURA · film/TV

Prolećni bioskopski repertoar obećava dobru zabavu za sve ljubitelje sedme umetnosti. Najiščekivaniji film je svakako „Ready Player One“ od proslavljenog reditelja Stivena Spilberga, ali i ostala ostvarenja su vredna vaše pažnje.

Pročitajte u našem tekstu kratke prikaze zanimljivih filmova koje ćete imati priliku da pogledate u aprilu.

READY PLAYER ONE

Evo nečega što nismo odavno videli. Spilberg radi zicer, takozvane „zadovoljavač publike“, nešto što nismo videli od Tin Tina, ili zlatnog doba Indijane Džonsa. U pitanju je SF premisa koja se događa za nekih dvadesetak godina, međutim, ova distopija nije ni blizu one iz A.I. Mnogo je bliža razmetljivom poluhitu iz osamdesetih Running Man s Arnoldom Švarcenegerom, makar kad je eksploatacija tehnologije i medija u pitanju. Svet je doterao sebe do ivice kolapsa, ali je našao rešenje u nečemu što se zove Oasis, enklavi koja je bazirana na virtuelnoj realnosti. Kako naučnik koji je smislio istu umire, u amanet ostavlja kukavičje jaje koje neko mora da nađe i spase sebe i čitav (ne)postojeći svet.

Vizuelno, ovaj film predstavlja raskošni, veličanstveni, nadrealni vizuelni svet koji apsolutno pripada bioskopskom platnu, tako da dileme nema, međutim, narativno i filosofski poprilično ima veze i s kič SF klasikom Loganov svet koji nikako da doživi obećani rimejk. Tobogan adrenalina je za sada dovoljan da Spilberg ostane i dalje relevantan reditelj koji u roku od tri meseca ima premijeru ozbiljnog političkog trilera (The Post), a onda i dečačke avanture s dinosaurusima, gorilama, goblinima i brzim automobilima. Tipičan Spilberg i najbolje od bioskopa u prvom tromesečju ove obećavajuće godine.

Uloge: Taj Šeridan, Olivija Kuk, Ben Mendelson

Režija: Stiven Spilberg

Blitz Film & Video Distribucija d.o.o.

Početak prikazivanja: 29. mart

ZEC PETAR

Još jedan u nizu tzv. prazničnih filmova koji će ovogodišnji Uskrs učiniti zabavnijim iskustvom ako izuzmemo pravoslavnu dogmatiku. U pitanju je kombinacija igranog filma i CGI animacije, pa pred sobom imamo zabavan film koji svojom dužinom od sat i po prođe kao trejler od dva minuta. To sve znači da ovde imamo zaista prikladan film iznad proseka, koji će spojiti generacije u jednoj nezadrživoj vožnji zečje anarhije. Glasovi i glumci? Čisto zlato, Rouz Brn, Dejzi Ridli, Elizabet Debicki, Sem Nil, Margot Robi. Ponesite uskršnja jaja u bioskop, ali ne gađajte okolo…

CON FILM D.O.O.

Početak prikazivanja: 29. mart

GAŠA ŠEPRTLJA

Francuska pop kultura je prepuna izvanrednih stripova, ali očigledno je da je eksploatacija istih počela relativno skoro, pre svega Asteriksom, pa sve do Valerijana. Mnogo specijalnih efekata, mnogo, nama ne baš komunikativnog humora, ali i mnogo šarma. Gaša šeprtlja je najpoznatiji strip umetnika Frankena i predstavlja presek klasične kancelarije kako pre 40 godina tako i danas. Nekad hipik ili sleker, danas hipster, Gaša je majstor-kvariš, jezikom naših starih, mladić zadužen za sve moguće sabotaže. Mnogo smeha, specijalnih efekata i vernost strip-izvorniku.

Uloge: Pjer-Fransoa Martin-Laval

Režija: Teo Fernandez, Pjer-Fransoa Martin-Laval, Arno Dukre

2i Film

Početak prikazivanja: 5. april

TIHO MESTO

Obećavajući horor, inteligentnog narativa, izvanrednih glumaca i devastirajuće premise. U bliskoj budućnosti, svet je otišao dođavola, a glavni predatori su opasna bića koja su slepa i reaguju isključivo na zvuk. Jedna porodica je pronašla način međusobne komunikacije i života razvivši strategiju do tančina. Ipak, dovoljna je greščica da sve krene dođavola. Od postapokalipse do suštinske egzistencije. Neko je rekao Vejvard Pajns, ali mnogo, mnogo strašnije.

Uloge: Džon Krasinski, Emili Blant

Režija: Džon Krasinski

Taramount

Početak prikazivanja: 12. april

troy_1-2_cover Pogledajte trejler za seriju „Troja: Pad grada“ Tri friška bioskopska naslova U bioskopu: Od horora, preko akcije, do trilera Wongar Wongar – svetska premijera filma je danas! Novi Blitz film Ready Player One: Film koji oduševljava domaću publiku · · · ·