Akvamen 1
KULTURA · film/TV

Kraj filmske godine je uglavnom rezervisan za drame koje pretenduju da osvoje prestižne nagrade u narednom periodu, pre svega Oskar. Ovog decembra, međutim, situacija je malo drugačija. Pred nama su četiri uzbudljiva bioskopska spektakla koja će vas naterati da svratite do lokalnog bioskopa i kada temperature padnu ispod nule. Saznajte o kojima zanimljivim ostvarenjima se radi u tekstu koji sledi…

Tekst: Aleksandar S. Janković

KRID 2

Pre malo više od četrdeset godina, naš omiljeni glumac Silvester Stalone dobio je Oskara za scenario za film Roki. Pre koju godinu propustio je šansu da poentira i dobije Oskara za epizodnu ulogu za film Krid kojim je započeta zanimljiva ideja o karijeri sina Rokijevog arherivala Apolo Krida. Kako dete više nije malo, red je da se pozabavimo suštinskom osvetom koju čekamo još od 1984. i našeg omiljenog Rokija IV. Kao što je poznato, sovjetski super bokser Ivan Drago (besmrtni Dolf Lundgren) nehotice je ubio Apolo Krida i pokrenuo još jednu lavinu političkog zamešateljstva koje zamalo da je dovelo do Trećeg svetskog rata. Roki je usred Moskve dobio Draga i dokazao da je srčanost Amerikanaca bolja od matematičke proračunosti Sovjeta.

Danas imamo dva sina, dvojicu junoša, dva oca i priliku da se svedu porodični računi po sistemu crnogorske krvne osvete. Očigledno izvanredna priča o izborima i očuvanje porodice. Već potvrđeni talenat Majkla B. Džordana još jednom će dokazati značaj ovog mladog Afroamerikanca. Za nas starije, dovoljno je da još jednom vidimo Draga i Balbou u istom kadru, pa da platimo pa d’idemo. Jedan od najočekivanijih filmova godine.

Početak prikazivanja: 29. novembar

BLITZ film&Video

ROBIN HUD – POČETAK

Ko zna koja verzija poznatog britanskog mita? Od Erola Flina do Tarona Edžertona, dok Kostner i Krou gledaju s tribina. U pitanju je značajno modernizovana verzija o društvancetu iz Šervudske šume koji su digli ustanak protiv zavojevača. Ovog puta pratimo život mladog Robina, njegovu adoloscenciju i odlazak u Krstaški rat gde će doživeti veliko razočarenje. Ipak, poseban zicer je što je film mahom sniman u donjoj Dalmaciji, oko grada Dubrovnika. Stilizacija ne duguje epohi, ali tim bolje jer će mladi gledaoci da se vežu za ovu arhetipsku temu o pljačkanju bogatih da bi se dalo siromašnima. Nekako smo u poslednje vreme navikli na obrnut proces.

Početak prikazivanja: 29. novembar

BLITZ Film&Video

KRALJ PETAR PRVI

Kako kaže istorija filma, prvi sačuvan film snimljen u Srbiji baš je Krunisanje kralja Petra iz 1904. godine. Skoro 115 godina kasnije imamo kontroverzan film, inače prvenac Petra Ristovskog. Film je baziran na anegdoti i scenariju Milovana Vitezovića o vunenim čarapama koje je ucveljena majka poslala za svog (počivšeg) sina, koje završavaju baš kod samog kralja. Između je priča o dolasku na vlast, o smeni dinastija i o užasnim danima povlačenja vojske i naroda preko Albanije. Ristovski junior svoj rediteljski stil očigledno duguje modernijim i operativnijim viđenjima ratnih filmova, od Spilberga preko Fjodora Bondarčuka, pa zašto ne i Balabanova. Srčan, brutalan i poetičan film o omiljenom srpskom velmoži koji stiže baš kad mu je i vreme, na obeležavanje 100 godina od kraja Prvog svetskog rata. Kapitalna uloga Ristovskog starijeg.

Početak prikazivanja: 5. decembar

Dellius film

AKVAMEN

Nolanizacija DC univerzuma pokazala se kao rđava rabota. Iako je zanimljivo zamišljen koncept o naturalističkom i pretežno mračnom sagledavanju života superheroja, čini se da je životnost Čudesne žene opredelilo WB producente da krenu u žovijalnijem pravcu od skaski Zaka Snajdera. Ovde imamo jurodivog Džejsona Momou kao Akvamena, sina Atlantide, prijatelja orada i brancina u borbi za očuvanje svog podmorskog kraljevstva. Heroj kao čovek kao polubog suštinske su dileme Akvamena, a u razrešenju mu pomažu izvanredni glumci poput Nikol Kidmen ili Vilijama Defoa ili Amber Herd. Tonusi ovog filma nisu toliko mračni i teskobni, tako da verovatno imamo jedan veličanstveni novogodišnji hit u najavi.

Početak prikazivanja: 20. decembar

BLITZ Film&Video

HAPPY AS LAZZARO pic FAF 2018: Filmovi koji pune bioskope Kapetan „Kapetan“ stigao u bioskope bernardo-bertolucci-sul-set-di-the-dreamers-391 Bernardo Bertoluči: Poslednji veliki maestro italijanskog i svetskog filma game-of-thrones-facts-5bf42a9a7f680__700 Game of Thrones: 8 činjenica o popularnoj seriji koje možda niste znali · · · · · ·