Cena života-cover
KULTURA · film/TV

Kraj februara i početak marta su rezervisani za FEST. U međuvremenu možete uživati u nekoliko kvalitetnih filmova koji će svoju premijeru u gradskim bioskopima imati pre toga, kao što su „Crni panter“, „Cena života“, „Oblik vode“ i „Jezero tajni“.

Upoznajte se sadržajem ovih zanimljivih filmova u tekstu koji sledi.

CRNI PANTER

Kao što smo naučili, većina Sten Lijevih super heroja stvaranih poslednjih pola veka u suštini predstavljaju ozbiljnu alegoriju. X Men su komentar na socijalno neprihvatanje manjinskih grupa bilo rasnih ili polnih. Hulk je komentar na ekspanziju atomske energije dok je Spajdermen komentar na… tinejdžerski hormonalni disbalans. U pravo vreme, eksploatacije crnačke kulture, ponajviše u muzici ili filmu (bleksploatacija) pojavio se i Crni panter (zajedno sa Lukom Kejdžom).

Naravno, pola veka kasnije stvari se nisu mnogo promenile u percepciji sagregacije, tako da film Crni Panter predstavlja prvi veliki mejnstrim film iz MCU koji je posvećen starosedeocima Afrike. Prirodno, ovaj film savršeno funkcioniše i kao međica od poslednjeg Kapetana Amerike do Osvetnika koji nam dolaze krajem proleća. T’čala se vraća u Vakandu posle obračuna sa Kepom i Bakijem, i smrti oca da nasledi tron. Međutim neće sve krenuti očekivanim putem.

Imaginarna Vakanda je tehnološki superiorna afrička zemlja i nije „shithole“, međutim želja za vlašću i korupcija su večne priče tako da Crni panter spada u mitološki narativ poput Tora. Izvanredni specijalni efekti, pitak scenario i savršeno uklapanje u veliki MCU koncpet samo doprinose opštem utisku da je u pitanju još jedan izvaredan Marvelov trijumf sa zavodljivim i velikim glumačkim imenima.

Početak prikazivanja: 15. februar

Taramount 

CENA ŽIVOTA

Kontroverzni film koji je verovatno prvi recidiv postvajnovskog Holivuda. Naime, osamdesetogodišnji Ridli Skot je odbacio sve kadrove sa važnim likom koga glumi Kevin Spejsi pa je za nepunih deset dana uradio divovsko dosnimavanje sa osamdesetosmogodišnim Kristoferom Plamerom. Što se tiče Spejsija, kao da se nikad dogodio nije, a mi pred sobom imamo izvanredan triler baziran na istinitoj priči o unuku milijardera Džon Pol Getija koji je otet a njegov deda je u želji da manipuliše otmičarima a ne obrnuto, i u skicofrenoj želji da sačuva svo bogatstvo uspeo da napravi neshvatljivu štetu po psihu i telo mladog dečaka. Izvanredna Mišel Vilijams i odlični Mark Valberg. Priča o kapitalizmu i tajkunima toliko nedeljiva od vremena prošlog i vremena sadašnjeg.

BLITZ FILM

Početak prikazivanja: 1. februar

OBLIK VODE

Trijumfalno kanski pobednik i laureat Zlatnog globusa, Oblik vode jeste samo još jedan u nizu filmova ingenioznog Giljerma Del Tora, ali ovaj je očigledno magnum opus koji će ga predstaviti ostatku sveta. Kako Del Toro uvek stvara filmove o neprilagođenim i fizički oštećenim živim bićima, i koji više pripadaju narativu bahtinovske bajke nego žanru naučne fantastike. Oblik vode jeste u suštini jedna tradicionalna i konzervativna salonska bajka o prepoznavanju i odbacivanju, o nemogućoj ljubavi i nepatvorenoj lepoti. Živeti u svetu u kome je Del Toro poznat i veliki reditelj je važan aspekt porsnule epohe.

MCF

Početak prikazivanja: 22. februar

JEZERO TAJNI

Kelijevi heroji tri decenije kasnije, o zakopanom blagu i opasnim momcima iz američke vojske koji su rešeni da ga nađu. Lik Beson je scenarista i producent, Džej Kej Simons glumi ljutog oficira. Hodajući stereotip. Ipak, cela ujdurma se događa u Sarajevu i blizini istog gde su zlatne poluge poplavljene u vreme povlačenja Nemačke vojske kroz nekadašnju Jugoslaviju. Više nego zanimljiv razlog da se pogleda Jezero tajni.

BLITZ FILM

Početak prikazivanja: 8. februar

1504771199-syn-esq-1498063308-james-bond-cover Nauka je otkrila koji je Bond najatraktivniji !vizual_landscape_HRES_F Karte za 46. FEST u prodaji od subote nedaar Neda Arnerić dobitnica nagrade „Beogradski pobednik” TTGM8565(1) 46. FEST: Priđi bliže ·