darkest_hour_SBgr4
KULTURA · film/TV

Uz jelku, prskalice i dobru klopu, gledanje filmova je sigurno jedna od tradicija Nove Godine. Sigurni smo da ste već pronašli svoje favorite u televizijskom programu, ali to svakako ne bi trebalo da vas spreči da pogledate i neka nova ostvarenja koja vas očekuju u bioskopima u januaru.

Pogledajte kratke prikaze četiri nova zanimljiva filma koja će biti na bioskopskom repertoaru prvih meseci 2018. godine.

DŽUMANDŽI: DOBRO DOŠLI U DŽUNGLU

Tačno 22 godine kasnije dolazi nam rimejk jednog od zanimljivijih filmova koje smo gledali pod sankcijama. Kako je to bilo vreme CGI efekata u povoju, ono što se pamti jeste histerična gluma Robina Vilijamsa i nekoliko uspešnih nekompjuterskih efekata. Danas, nekoliko vekova kasnije, imamo ideju o ukletoj igri koja je evoluirala u igricu i razmahala se čitavom snagom nove digitalne epohe. Jeres je reći da je ova inkarnacija možda i zanimljivija nego izvornik. Naravno, ovde imamo trenutno najvoljenijeg akcionog heroja – Dvejna ‘Rok’ Džonsona, koji svojim šarmom dominira filmom zajedno uz Džeka Bleka, Kevina Harta i sijaset mlađanih novih nada.

Premisa je ista iako je konzola zamenila stonu varijantu – ti ne igraš igru nego igra igra tebe, dok ime reditelja Džejka Kazdana (sina velikog Lorensa) garantuje dobru zabavu (Walk Hard, Sex Tape, Bad Teacher…). Ono što može biti karta dobrog ukusa da su životinje postojeće iako CGI generisane, što znači da nije u pitanju sušta fantazija, koja dominira u većini sličnih filmova. Rok nije Indijana Džons, ali hemija glavnih likova funkcioniše vrlo dinamično, tako da imamo novodišnji hit da nas priseti kako leta umeju da budu topla.

Početak prikazivanja: 28. decembar

CON FILM

TRAŽI SE MATORI

Postoji začudna tendencija poslednjih godina u žanru komedije koja se odnosi na fetiš oca. Pravog oca, lažnog oca, poočima i slično. Uvek je u pitanju preispitivanje i oprost. Od Stigô ćale 2 do Priča o Mejerovicima, bar kad je ova godina u pitanju. Međutim, ima još.

Traži se matori je radio oproban tim koji nam je obezbedio sva tri Mamurluka, pa nije zgoreg napomenuti da naša dva junaka, blizanci Oven Vilson i Ed Helms, traže baš oca za kojeg njihova majka nije baš sigurna kad je identitet u pitanju. Širok dijapazon od sportske zvezde do doktora određuje im maštanje koje često preseče surova realnost. Kristofer Voken, Glen Klouz, Hari Širer, Bil Irvin su i te kako poznata imena već u penziji, dok naša dva junaka jure pedeseti rođendan. Možda nije za mlađe naraštaje, ali svi stariji od 30 će se pronaći u ovoj više nego zabavnoj komediji.

Početak prikazivanja: 28. decembar

BLITZ FILM

KOKO

U vremenu kad se ozbiljno razmatra ideja velikog zida između Meksika i SAD, neuništivi Piksar (opet pod majčniskim patronatom Diznija) poigrava se političkom korektnošću. U pitanju je još jedan od suštinskih klasika studija koji spaja nespojivo i hodi stazama kojim niko nije hodio. Miguel je dečak koji obožava nekadašnju filmsku/pevačku zvezdu. Sticajem okolnosti završava u zemlji mrtvih na Dan mrtvih, pa je konačno primoran da nađe istinu o svom poreklu. Među živopisnim likovima i tone komičnih situacija, opet se prolama ideja o značaju porodice, što je lajtmotiv svih Diznijevih filmova. Inteligentan, raskošan i veličanstven film. U domaćoj varijanti nas očekuju glasovi Nikole Bruna, Marka Markovića, Bojana Žirovića, Gordane Tržan

Početak prikazivanja: 4. januar

TARAMOUNT FILM

NAJMRAČNIJI ČAS

U godini kad nam se zbio Denkerk snimljena su dva filma o možda najznačajnijem državniku XX veka – Vinstonu Čerčilu. Prvi govori o dilemi u vezi s Iskrcavanjem u Normandiji i nikad zaboravljenog fijaska na Galipolju. Ovaj drugi, ambiciozniji i raskošniji, govori o prvim danima rata i neuništivosti ljudskog duha. Malo prepoznatljiv Geri Oldmen glumi Čerčila u vreme kad postaje predsednik vlade i rešava da se suprotstavi ponuđenom primirju od strane Hitlera. Istorijski trenuci u kojima se pojavljuje i besmrtni govor o tome „… kako se nikad nećemo predati“. Veliki film da se neke istorijske lekcije nauče zanavek, a ne da budemo primorani da ih ponavljamo u krvi zbog onih koji nisu slušali na času.

Početak prikazivanja: 11. januar

TARAMOUNT FILM

Kolovrat_ver2_71x101_cover Premijera ruskog epskog filma „Legenda o Kolovratu“ u Cineplexx-u gringo_cover Charlize Theron je zvezda crne komedije „Gringo“ 123456 Filmovi o kojima će se pričati u 2018. 2048cover Ocean’s 8: Ženska verzija velikog filmskog hita ·