Denkerk_cover
KULTURA · film/TV

Potražite hlad u bioskopskim salama u gradu i pogledajte neki od ova tri zanimljiva filma. Ljubitelji ratnih filmova i radova reditelja Kristofera Nolana imaju čemu da se raduju, pošto ćemo od 20. jula biti u prilici da gledamo njegovo novo ostvarenje „Dunkirk“. Iz kujne Lika Besona nam stiže naučnofantastični film „Valerijan i carstvo hiljadu planeta“, nastao po istoimenom francuskom stripu. Za vaše najmlađe tu je dugometražni crtani „Emoji film“, u kome ćete sigurno i vi uživati.

Dunkirk (Blitz Film)

Kako vreme lagano protiče, lekcije iz bliske prošlosti ostaju nedorečene, često i zaboravljene. Prvi svetski rat kao da se desio pre hiljadu godina dok je i baštinjenje pozitivnih recidiva Drugog svetskog rata danas tek poneka istorijska fusnota. Zahvaljujući velikom stilisti i vizuelisti Krisu Nolanu (koji i dalje izbegava 3D i snima konvencijalnom filmskom kamerom) oživljen je trenutak pobede u porazu, kada su Saveznici uspeli da evakuišu skoro 200.000 vojnika u već Blickrigom poraženoj Francuskoj krajem maja 1940. Rešenost da se spase ljudstvo a ostavi tehnika kojom je moglo opremiti čak osam divizija je trijumf humanosti i filantropije u najmračnijim trenucima na zapadnom frontu.

Nolan je napravio epski (doduše ispod 120 minuta) film o fenomenu sećanja, potiskivanja i zaboravljanja. Delikatne scene očaja i bezizlaza, ljudskog straha i skrivene nade spadaju u nešto najbolje što je ovaj reditelj ikada snimio. Kako je trend velikih filmova iz ove tematike usahnuo još šezdesetih, uz neke ingeniozne avanture poput Spasavanje redova Rajana, Dunkirk je potrebna istorijska lekcija o krhkosti ljudskog bića, o strategiji i neobjašnjivom besu revanša za poraze iz Drugog svetskog rata. Štaviše uz Čudesnu ženu ovog početka leta imamo decentna prisećanja na živu istoriju koju nikad zaboraviti ne treba.

Početak prikazivanja: 20. juli

Valerijan i carstvo hiljadu planeta (Blitz Film)

Svi obožavaoci Stripoteke pamte ovaj ingeniozni francuski strip koji izlazi već 30 godina. S obzirom na raskošnu istoriju frankofonog stripa prava je šteta što se ponekad pojavi poneka stidljiva adaptacija. Lik Beson, perjanica Cinema du Look, posle velikog uspeha s prelaska osamdesetih u devedesete, upada u svojevrstan zaborav uz neke popularne radove (Lusi) pa bi ovaj film trebalo da predstavlja veliki povratak. U pitanju je maštovita avantura Valerijana, vladinog specijalnog agenta i njegove partnerke Loren. Pratimo kako njihove hormonalne tenzije tako i epsku naučno fantastičnu priču o halapljivosti i destrukciji. Neprevaziđena vizuelna stilizacija, odlični glumci (Den Dehan, Kara Delevinj, Klajv Oven ali i Rijana). Ne treba propustiti.

Početak prikazivanja: 27. juli

Emoji film (Con Film)

Posle politički nekorketnog Sausage Party i više nego korektnog Lego filma međutim pre svega Angry Birds, dolazi nam još jedan dokaz koliko su mobilni telefoni postali dominantan deo naših života. Emoji su, hm, Emodži koji žive u svom gradu i spremaju se na svakog ko ih koristi. Kako neke stvare pođu prema zlu, tri najbolja, Emoji prijatelja kreću u nezaboravnu vestern avanturu za izgubljenim identitetom. Iako je tematski ovaj film ceđenje već isceđene drenovine, neke repetativne šale uspevaju da zagolicaju usahlu maštu konzumenata mejnstrim animiranih filmova. Idealan film za leto, i za dečurliju svih godina.

Početak prikazivanja: 3. avgust

Naslovna fotografija - scena iz serije Sense8 (izvor minhaserie.com.br) Ne, nije kraj: Kako su se gledaoci izborili za poslednju epizodu serije „Sense8“? Three-Colors-Blue-1993_cover Top 5: Najbolje filmske trilogije sa neengleskog govornog područja snowman_cover The Snowman: Prvi trejler za film po romanu Jua Nesbea Kate Upton i Alexandra Daddario udružuju snage u novoj u komediji „The Layover“ Kate Upton i Alexandra Daddario u novoj komediji „The Layover“ · · · ·