Pirati_SBgr4_cover
KULTURA · film/TV

Poklonici naučnofantastičnog serijala „Osmi putnik“ mogu da spreme kokice, budući da je peti nastavak, pod imenom „Osmi putnik: Kovenant“, upravo stigao u domaće bioskope. Kraj ovog meseca i nekoliko narednih će obeležiti i povratak Džoni Depa kao Džeka Speroua u filmu „Pirati sa Kariba – Salazarova osveta“, dok će ljubitelji romantičnih komedija moći da uživaju u filmu „Pariz može da sačeka“. Upoznajte se sa ovim filmovima u tekstu koji sledi.

1. Osmi putnik: Kovenant

Dugo očekivani nastavak prikvela Ridlija Skota posle poslovično ne preterano uspešnog prethodnika. Prometej je otvorio neka filosofska pitanja denikenovskih protivrečnosti, ali je i elegantno uveo „tuđina“ na veliku pozornicu. U nastavku možda ne treba očekivati konačne odgovore na sva egzistencijalna pitanja, međutim, Skot koji grabi ka stotom rođendanu, napravio je iznenađujuće strahotan film, prepun scena kad se skače iz bioskopske stolice ili sklanjaju oči zbog previše nasilja.

Ovaj film kao ni jedan nastavak do sada poseduje fizičku i duhovnu klaustrofobiju izvornika iz 1979. Likovi su neki novi i neki stari. Numi Rapas, Fasbender, ali i Džejms Franko, Bili Krudup i Deni Mekbrajd. Očigledna je potreba reditelja na nadmaši sopstveni manirizam i predstavi novootkrivenu vitalnost kad je u pitanju fenomen „tuđina“. Obavezno bioskopsko iskustvo.

Početak prikazivanja: 18. maj

Distributer: MCF

2. Pariz može da sačeka

Već odavno postoji podžanr gerijatrijske dramedije koji tretira nekad velika glumačka imena posle menopauze i u vreme problema s prostatom. Nekad su to radili Dajan Kiton, Goldi Hon, Džek Nikolson, a u ovoj elegantnoj komediji tu su Dajan Lejn, Alek Boldvin i francuska zvezda Arno Vijard.

Znači, sve ono što možete očekivati da vam se događa u kasnim pedesetim. Preljuba, poslednje hormonske avanture, odlična vina, i naravno put za Pariz. Sve je nekad izgledalo lepše i romantičnije. I Pariz i ljubav.

Početak prikazivanja: 25. maj

Distributer: MCF

3. Pirati sa Kariba – Salazarova osveta

Majka svih letnjih blokbastera deset i kusur godina je neuništiva Diznijeva franšiza Pirati sa Kariba, nastala po tematskom parku u Diznilendu. Zahvaljujući neodoljivom šarmu Džonija Depa u svojoj sveobjašnjavajućoj ulozi Džeka Speroua, sad imamo peti nastavak o ukletim brodovima, krajevima sveta i tajanstvenom blagu, i ponajviše o osvetama.

Ovog puta imamo začarane duhove ubica gusara kapetana Salazara (Havijer Bardem) čiji brod izlazi iz Bermudskog trougla i kreće da seje strah i mržnju. Prirodno, neko treba da nađe baš Posejdonov trozubac ne bi li izvadio svet iz cajtnota. I neko je rekao da je ovo poslednji deo…

Početak prikazivanja: 25. maj

Distributer: Taramount

THE MARVELOUS MRS. MAISEL_cover Nove retro-chic tv serije "Osmi putnik: Kovenant" Prikaz filma „Osmi putnik: Kovenant“ cover kriticni kamp Kritični kamp – Radionica filmske kritike za srednjoškolce Dva nova trejlera za film „Spajdermen“ Dva nova trejlera za film „Spajdermen: Povratak kući“ · · · ·