antmen i osa 2
KULTURA · film/TV

Ljubitelji horora, akcionih komedija, animiranih i superherojskih filmova će imati u čemu da uživaju ovog leta. Saznajte u našem tekstu koji sve zabavni filmovi će se naći na repertoaru gradskih bioskopa narednih meseci.

NEVIĐENI 2

Pre skoro petnaest godina, kad je prvi deo Neviđenih razbijao blagajne za tim Piksar posle trijumfa Finding Nemo, koncepcija nastavaka u ovom potentnom CGI odeljku velikog Diznija, nije bila opcija ni u kom smislu. Međutim, 15 godina je dug period. Piksar je odlazio i vraćao se kod mudrijeg očuha Diznija, a u međuvremenu je taj isti očuh pod svoje okrilje stavio i Lukasfilm i Marvel i postao najveća industrija zabave svih vremena.

Kad pričamo o nastavcima, za divno čudo, gotovo je sigurno da su kasniji delovi začudno bolji od izvornika. Kad pričamo makar o Osvetnicima, Kapetanu Americi ili Star Wars franšizi, pa čak i o Gvozdenku. Piksar je opstajao jer je uvek imao izvanredan koncept koji je kao neku egzotičnu biljku gajio još od prve Priče o igračkama. I naravno da je i Piksar postao rasadnik nastavaka, Monster Inc, Finding Dory, Cars 1,2,3 (….) Planes 1,2,3 (….). Neviđeni su u svoje vreme bili veći Nadzirači od Nadzirača sa finom, skoro skrivenom mračnom crtom, ali je uvek bio svojstven i ubedljiv. Kako zbog sukoba krize srednjih godina s tinejdž horomonalnim disbalansom, tako i zbog koncepta razočarenja i osvete.

Ovog puta, naša omiljena superherojska porodica nije ostarila ni dan, najbukvalnije. Priča se nastavlja tako gde je stala. Junaci su isti, glasovi su isti, tehnologija je daleko kompleksnija, a opet imamo porodične stranputice jer je gospođa Elastika dobila posao, a gospodin Neviđeni ostaje kod kuće s bebom i tinejdžerima. Iako je, u međuvremenu, jedna čitava generacija stasala, to je još dokaz više da se ponovi staro gradivo i pohita u najbliži digitalni bioskop.

Taramount

Početak prikazivanja: 21. jun

RASPEĆE

Producenti Anabele i Conjuring 2 otišli su korak dalje kad je u pitanju eksploatacija novog hrišćanskog horora. Kako publika svih naraštaja i dalje voli da skače iz sedišta, a i kako horor kao žanr konstantno teži redefinisanju narativa, ovog puta Raspeće gađa baš našu publiku s posebnim pijetetom. Naravno, film je inspirisan realnim događajem egzorcizma u jednom rumunskom manastiru. Tu je novinarka skeptik i neobični događaji na koje nailazi. Ono što je najinteresantnija stvar jeste što nismo navikli da slične događaje gledamo u pravoslavnim manastirima. Ono što su zapadnoj publici zaboravljeni delovi Evrope, nama su prijateljski rumunski narod, pa ovaj horor snimljen kod dragih suseda treba i te kako da se pogleda i uporedi sa sličnim filmovima iz rimokatoličkog okruženja.

Blitz

Početak prikazivanja: 21. jun

TI JURIŠ

Muška prijateljstva su rastegljiva kategorija. Film Ti juriš ili Tag kompleksnija je i destruktivnija varijanta „šuge“ koju najbolji drugari igraju još od srednje škole. Kako je jedini koji nije izgubio baš Džeremi Rener (Hokaj koji nije bio u Osvetnicima jer je snimao ovaj film) postaje najranjiviji jer se ženi, drugari su krenuli da mu se osvete za sva poniženja. Zanimljiv koncept, odlični glumci jasnog komedijaškog potencijala i mnogo mnogo akcije. Baš kako leto zapoveda.

Blitz

Početak prikzivanja: 28. jun

ANTMEN I OSA

Takođe odsutni iz Osvetnika zbog opštih privatnih poslova, Antmen i osa su u stvari Antmen i Houp Pjum, ćerka Henka Pjuma koja uzima identitet svoje izgubljene majke da bi se suočili s negativcima. Ovog puta, kako to već obično biva kad je porodica u pitanju, negativac dolazi iz prošlosti i preti da će da raskrinka naše heroje. Pejton Rid, reditelj i ovog dela, odlično balansira komediju i akciju baš kao i Antmen, Pol Rad. Evanđelin Lili i Majkl Daglas uobičajeno odlični, a tu je, na primer, i Mišel Fajfer kao… Uostalom, do premijere je ostala tek koja sedmica…

Taramount

Početak prikazivanja: 5. jul

33352664_1015086808660797_5593772248193302528_n 7 veličanstvenih ponovo u Beogradu First man Rajan Gosling je Nil Armstrong u novom filmu dr Mileva Pavlovic - cista Uskoro nova emisija: Život u boji cannray-mcqueen-c03-016-2mb-1528205448 Novi dokumentarac o Aleksandru Mekvinu je lektira za sve ljubitelje mode · · · · ·