paklene ulice 1_cover
KULTURA · film/TV

Prolećna bioskopska sezona će po svemu sudeći biti u znaku blokbastera. Stižu nam nastavci „Paklenih ulica“, Marvelovih „Čuvara galaksije“, a posebna poslastica će biti Gaj Ričijeva verzija arturijanske legende u filmu „Kralj Artur: Legenda o maču“. Najmlađi će moći da uživaju u novom animiranom filmu studija Ghibli „Crvena kornjača“.

1. Paklene ulice 8

Verovatno nijedna franšiza u istoriji kulture zabave nije imala ovakvu vrstu ekspanzije i uspeha. Sve je počelo kao uobičajeni eksploatatorski film s brzim automobilima, mišićavim i ćelavim mastodontima i lepim a jakim devojkama. Sedmi nastavak se u jednom trenutku baškario među prvih pet najgledanijih filmova svih vremena, pa nije bez osnova da se snimi i osmi, sa sve podmornicama, avionima, zatvorima, brzim kolima i svim onim na šta smo navikli.

Glumačka podela je impozantna i pršti od testosterona. Kurt Rasel, Dizel, Statam, Rok, Istvud mlađi, Ludakris. Rečnikom Džosa Vidona, pravi i osvedočeni „sosidž fest‟ i pored skromnog ženskog dvojca Teron-Rodrigez. Ubičajeni i žanrovski besprekoran odnos antiheroja sa zlatnim srcem koji je u sukobu s večito korumpiranom vlašću. Priča svakog od nas, osmi put, pa da završimo na deset.

Uloge: Dvejn Džonson, Šarliz Teron, Vin Dizel

Režija: Kris Morgan, Geri Skot Tomson

Početak prikazivanja: 20. april

2. Crvena kornjača

Sve ređe gledamo filmove studija Ghibli u domaćim bioskopima. Ono što je izuzetni antipod karantinskom Diznijevom svetu verovatno nije dovoljno atraktivan za univerzume van globalnih korporacija. U svakom slučaju, dvodimenzionalni animirani filmovi maestra Mijazakija i njegovih kolega nešto je najbolje što ovaj iskvareni svet može da ponudi.

Prvi put Ghibli je u saradnji sa francuskim rediteljem Mišelom Dudokom de Vitom stvorio još jednu fantaziju epskih proporcija. Štaviše, film nema dijaloga uopšte, oslanja se samo na čarobnu animaciju i snagu priče. Brodolomnik se suočava sa svim stranputicama ćudljivog okeana i njegovih stanovnika dok pokušava da ode s pustog ostrva. Veličanstveni stereotip o upoznavanju prirode i sebe samog kroz mitske obrasce. Koliko smo frustrirani i trankvilovani modernim svetom, ponekad ovakvi filmovi ne znače samo utehu već i izlaz. Obavezno za decu, jer im ovaj film može otvoriti čitave nove vaseljene.

Režija: Mišel Dudok de Vit

Početak prikazivanja: 5. maj

3. Čuvari galaksije vol. 2

Vreme je za novu kompilaciju i verovatno za još jedne čuvare Galaksije. Pored izvrsne muzike, Rolling Stones, Dejvid Bouvi, Džejn Birkin, Pol Sajmon, Edit Pjaf, tu je i još jedna gorko smešna dramedija o novoj porodici i njihovim međuljudskim odnosima. Naravno, i ono što su nam ostali dužni, saznaćemo i o identitetu Kvilovog pravog oca. Šarmantni likovi u večitoj krizi komunikacije i hormona opet se suočavaju s problemima očuvanja svemira i okoline, a ovoga puta tu su i neizbežni Kurt Rasel ali i Silvester Stalone. Sigurno jedan od hitova leta i takmac za najžovijalniji film godine.

Uloge: Kris Pret, Zoe Saldana, Dejv Batista, Vin Dizel, Bredli Kuper

Režija: Džejms Gan

Početak prikazivanja: 4. maj

4. Kralj Artur: Legenda o maču

Živimo u vremenu u kome je TV serija „Igra prestola‟ jedan od kulturnih imperativa, pa se čitava industrija zabave prepravlja da bi zadovoljila neutešnu publiku željnu porodičnih disbalansa, osveta, sečenja ekstremiteta. Postoji mnogo verzija o legendi Kralja Artura. Možda je ona Burmenova verzija Ekskalibur iz 1982. najbliža mitu, međutim, imali smo prilike da gledamo svakakve verzije, od onih šećernih sa Girom i Konerijem pa sve do navodno istorijski akuratne s Klajvom Ovenom i Kirom Najtli. O televizijskim serijama da i ne govorimo.

Ovoga puta omiljeni filmski hipster Gaj Riči snimio je hipstersku verziju Kralja Artura. Pojednostavljeni narativ prati mladića hipstera koji polako saznaje da mu je presto oduzet još na rođenju i da je vreme da se karte drugačije podele. Naravno, u Ričijevoj verziji tu si u slonovi, sirene, zmije i orlovi. Međutim, i Džud Lou. A Čarli Hanam je jednostavno – hipster.

Uloge: Čarli Hanam, Džad Lou

Režija: Gaj Riči

Početak prikazivanja: 11. maj

https://www.youtube.com/watch?v=6Nxc-3WpMbg Pogledajte trejler za film „Kingsman: Zlatni krug“ beldocs171_cover Film o Niku Kejvu otvara 10. Beldocs Albert Ajnštajn „Genije“ – premijera prve igrane serije na National Geographic kanalu homealone-withblood_cover „Sam u kući“ kao horor film · · ·